IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

Specijalno za ”Ogledalo” – glumac Vojin Ćetković

O LAZI KOSTIĆU PREFINJENIM SREDSTIVMA

 

 

 

Jedna od najvećih ljubavi srpske književnosti dobila je filmski nastavak, koji je za kratko vreme postao najgledaniji srpski film. Film o ljubavi, koja je ovekovečena najlepšom pesmom srpskog romantizma “Santa Maria della Salute“, oživljava romantično doba Lenke Dundjerski i Laze Kostića i na filmsko platno donosi uzbudljivu, intrigantnu i emotivnu priču jednog od najvećih pesnika srpske književnosti i 29 godina mladje kćerke bogatog veleposednika Lazara Dundjerskog.

 

Lik Lenke Dundjerski dočarala je Tamara Aleksić, dok slavnog Lazu Kostića tumači Vojin ćetković. U filmu “Santa Maria della Salute“, izmedju ostalih, glume i Nebojša Ilić, Aleksandar Berček, Tihomir Stanić, Dejan Lutkić, Sloboda Mićalović, Aleksandar Djurica, Nebojša Dugalić, Joakim Tasić, Nela Mihajlović, Srdjan Timarov, Miki Krstović, Svetlana Bojković...

 

Nosilac glavne muške uloge Vojin ćetković poznat je pozorišnoj publici po brojnim renomiranim predstavama: “Zlatno runo“, “Prokleta avlija“, “Bure baruta“, “Audijencija“, “Ljubavno pismo“, “Suze su O.K.“, “Emigranti“... Proslavio se glumeći u TV seriji “Porodično blago“, a zatim u mnogim filmskim ostvarenjima, u filmovima “Nož“, “Tango je tužna misao koja se pleše“, “Bumerang“, “Pljačka Trećeg rajha“, “šešir profesora Koste Vujića“, “Montevideo, Bog te video“..., dok je u “Zoni Zamfirovoj“ ostvario prvu glavnu mušku ulogu.

 

Boraveći u Beču, na premijeri filma “Santa Maria della Salute“, Vojin ćetković je izdvojio vreme za ekskluzivni intervju za “Ogledalo“, na čemu mu se zahvaljujemo.

 

Glavna uloga u seriji “Santa Marija della Salute” veoma je zahtevna. Zdravko šotra je izjavio da je napravio više verzija scenarija i da je to jedan od najsloženijih i najozbiljnijih projekata koje je radio u životu. Kako i koliko dugo ste se vi pripremali za ovu veoma kompleksnu ulogu?

 

- Pripreme za film i seriju trajale su skoro tri godine. Toliko vremena mi je omogućilo da udjem u snimanje potpuno spreman i koncentrisan. Detaljno sam, zajedno sa šotrom proučio skoro sve što se moglo naći o životu i stvaralaštvu velikog Laze Kostića. šotra je napisao skoro 15 verzija scenarija, i to govori o samom pristupu ovoj velikoj temi. Tačno je uklopio segmente bogate pesnikove biografije u dramsku radnju, i napravio scenosled u scenariju, tako da se, čitajući ga, mogao naslutiti i rezultat. Jedna takva istorijska i pesnička ličnost zaslužila je da se o njegovom životu i stvaralaštvu govori prefinjenim sredstvima.

 

Ljubavnu priču Laze Kostića pogledalo je 25.000 ljudi za manje od sedam dana. Film se prikazuje u 120 bioskopa Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, zatim van našeg regiona u Berlinu, Beču... evo bliži se i projekcija u Čikagu. Kakva su vaša očekivanja, može li ljubavna priča Laze Kostića privući, kao i “Zona Zanfirova“, više od milion i po gledalaca?

 

- Trenutno sam na premijeri filma u Beču i imam informaciju da su karte odavno rasprodate. Film je do sada videlo 130.000 gledalaca, što je, za naše prilike, do sada odličan rezultat, ali film tek sada kreće da živi svoj život van granica Srbije.

 

U ovom filmu, kao i u nekim ranijim filmovima Zdravka [otre, igrali ste sa suprugom Slobodom Mićalović. Kako izgleda saradnja dvoje supružnika?

 

- Sa svojom suprugom sam radio puno i u pozorištu i na filmu i televiziji i uvek je veliko zadovoljstvo deliti scenu sa nekim ko je talentovan, ispunjen i uspešan.

 

Smatrate li da se ovakvim delima, kao što je ekranizacija života Laze Kostića, mogu mladi više zainteresovati za kulturu?

 

- Smatram da je dužnost umetnika da svoju umetnost što više približi svojoj publici, da ukaže na svetske i domaće probleme, da kao što je slučaj u našem filmu, približi stvaralaštvo velikih ljudi, kakav je bio Laza.

 

Dolazak pozorišta iz Srbije u gradove Amerike, poseban je dogadjaj za našu dijasporu. Postoji li mogućnost da srpska publika u Čikagu vidi vas i vašu suprugu u nekoj zajedničkoj pozorišnoj predstavi?

 

- Ja bi trebalo da gostujem u Americi sa predstavom “Hadersfild“ na jesen. To je predstava koju toplo preporučujem gledaocima, a ona je godinama vrlo popularna u Srbiji. Do skorog vidjenja puno pozdrava, Vojin.

 

Marijana Maljković

 

Film “Santa Maria della Salute“ nas vodi kroz život i unutrašnju borbu velikog i “drukčijeg“ čoveka, pesnika, prevodioca, doktora prava, novinara… Laze Kostića. Scenarista i reditelj Zdravko šotra kaže da mu je ovo najozbiljniji projekat koji je radio u životu. Film je sniman na više od 150 lokacija u Veneciji, Somboru, Vršcu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Beogradu, Cetinju, Baru i Kotoru, a u čikagu ga, zahvaljujući Srpskom filmskom festivalu, možete videti 23. februara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt