IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

 

 

AKTIVNI BILETARNI ODNOSI

            

 

 

 

 

Početak 2017. godine uz kampanju za predsedničke izbore i početak nove runde pregovora Beograd – Priština, obeležila je veoma bogata aktivnost srpske diplomatije. Srpski zvaničnici posetili su ili pružili gostoprimstvo kolegama iz više zemalja, iz Grčke, Portugalije, Katara, Belorusije, Dakara, Indije, BiH... gde su glavne teme bile ekonomska saradnja, status Kosova, priključenje EU i bezbednost u regionu.

 

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić bio je u višednevnoj poseti Indiji gde je dočekan sa najvišim državnim počastima. Pored brojnih privrednika, sastao se i sa predsednikom Vlade Indije Narendrom Modijem, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, jačanju ekonomske saradnje i trgovinske razmene. Vučić je novinarima nakon sastanka sa Modijem rekao da je taj sastanak velika čast i za Srbiju i za njega lično, te da su imali dug i srdačan razgovor i saglasili se po pitanju najvećeg broja važnih političkih tema u današnjem svetu. Srpski premijer je izjavio da veruje da ukupna trgovinska razmena koja je sada na nivou od 130 miliona dolara, može da dostigne i čitavu milijardu za pet do sedam godina. Predsednik Vlade Indije Modi pružiće punu podršku teritorijalnom integritetu Srbije, odnosno, Indija ni na koji način neće priznati kosovsku nezavisnost, izjavio je Vučić. On je naglasio da je ta podrška veoma važna za Srbiju, imajući u vidu da se verovatno ponovo bliži glasanje o članstvu Kosova u Unesku. “Zamolićemo ih da budu apsolutno protiv“, rekao je Vučić.

 

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić imao je odvojene susrete sa predsednikom Vlade Republike Grčke Aleksisom Ciprasom i ministrom spoljnih poslova Nikosom Kocijasom u sklopu dvodnevne zvanične posete grčke delegacije Republici Srbiji. Sa grčke strane je ponovljen principijelni stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova uz poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i reafirmisana je snažna podrška Grčke našem daljem procesu evropskih integracija. U razgovorima su obostrano konstatovani tradicionalno prijateljski odnosi, zasnovani na istorijskoj bliskosti i solidarnosti dva naroda i izraženo je uverenje da će susreti doprineti intenziviranju dinamike političkog dijaloga zvaničnika dveju zemalja.

 

 

Predsednik Vlade Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova države Katar šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom bin Džasimom Al-Tanijem sa kojim se saglasio da postoji interes obeju zemalja za uspostavljanje partnerskih odnosa i razvoj saradnje. U razgovoru je izraženo očekivanje da se ekonomske veze unaprede, kako kroz povećanje spoljnotrgovinske razmene, tako i kroz katarske investicije u Srbiji. Najavljena je nova poseta delegacije Katarskog investicionog fonda, kao i uspostavljanje veza izmedju privrednih komora Srbije i Katara. Vučić je naglasio da Srbija može mnogo da ponudi investitorima iz Katara, njena privreda je u mnogo boljem stanju nego ranije, a u isto vreme je Srbija čvrsto opredeljena za očuvanje politič ke stabilnosti u regionu. On je izrazio nadu da će kroz razmenu poseta na visokom nivou biti izgradjeno poverenje i razumevanje dveju zemalja, a da bi veći broj turističkih poseta doprineo boljem upoznavanju i približavanju dvaju naroda. Vučić se tokom boravka u Minsku sastao sa predsednikom Belorusije Aleksandarom Lukašenkom. Navodeći da je Srbija nezavisna zemlja i da vodi svoju politiku, Vučić je preneo da mu je Lukašenko rekao da odlično razume poziciju i politiku naše zemlje, koja se nalazi na evropskom putu i ne želi da bude članica NATO. “Mi smo mu na tome zahvalni i imaćemo sve bližu saradnju“, rekao je Vučić, podsetivši da je Lukašenko već dao zadatak vladi, da radi na povećanju trgovinske i robne razmene do 500 miliona dolara. Na sastanku je, kako je preneo Vučić, bilo reči o ekonomskoj saradnji, uvećanju trgovinske razmene, saradnji u mašinskoj i metalskoj industriji, poljoprivredi, namenskoj industriji. Investitori iz Belorusije su zainteresovani da učestvuju u privatizaciji naših kompanija, a srpski privrednici mogu da rade u Belorusiji i zaradjuju novac, rekao je Vučić. Kako je naznačio, postoje potencijali za izvoz poljoprivrednih preradjevina iz Srbije, za saradnju u oblasti semena i pripreme zemljišta, ali i u oblasti zaštite životne sredine, namenske proizvodnje i zajedničkog izvoza na treća tržišta. Vučić je pozvao predsednika Lukašenka da poseti Srbiju, zvanično ili nezvanično, da dodje na odmor, navodeći da “u Srbiji niko neće morati da se krije, jer su Belorusi veliki prijatelji srpskog naroda“. “Mi veoma poštujemo i cenimo beloruski narod i poštujemo njihovo rukovodstvo“, naveo je Vučić.

 

Boraveći u zvaničnoj poseti Portugaliji predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa portugalskim premijerom Antoniom Kostom. Nikolić je rekao da su prednosti Srbije za investiranje obrazovani i vredni ljudi, odličan geografski položaj i brojni sporazumi o spoljnoj trgovini. Portugalski premijer se saglasio da je ekonomija oblast u kojoj treba naći nove mogućnosti i osnažiti veze. Takodje, premijer Kosta je podvukao da će ta zemlja sa posebnom pažnjom graditi veze u oblasti obrazovanja i kulture sa Srbijom. Nikolić je pozdravio vest o nameri kompanije “EDP Renewables“ da dodje u Srbiju i uloži u izgradnju vetroparkova. Nikolić, čijom posetom se obeležava jubilej 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja, istakao je da to Srbiju i Portugaliju obavezuje da grade snažnije i čvršće bilateralne odnose. Nikolić se sastao i sa predsednikom Portugalije Marselom Rebelom de Sozom. De Soza je predsednku Srbije uručio orden princa Henrija moreplovca i ključeve grada Lisabona, dok je Nikolić predsedniku Portugalije uručio orden Republike Srbije na lenti.

 

Učestvujući u Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, premijer Vučić je imao seriju susreta sa vodećim svetskim državnicima i prvim ljudima najznačajnijih ekonomskih institucija, na marginama foruma, od predsednika Kine Si Djinpinga do potpredsednika SAD Džozefa Bajdena.

 

Vučić je obavestio potpredsednika SAD o vidjenju koje Srbija ima po pitanju regionalne stabilnosti i dovodjenju naoružanih trupa na sever Kosova i Metohije. Bajden je pohvalio ekonomske reforme koje je srpska vlada sprovela i pohvalio posvećenost premijera Vučića u njihovom sprovodjenju. On je naglasio da je Srbija ključ stabilnosti Zapadnog Balkana i da je neophodno da što pre bude potpuno integrisana u EU. “Veliki koraci su učinjeni i u dijalogu sa Prištinom“, istakao je Bajden i zahvalio na gostoprimstvu koje mu je pruženo tokom njegovog prošlogodišnjeg boravka u Srbiji. Sa predsednikom Kine Si Djinpingom premijer Srbije je razgovarao o Železari Smederevo i o drugim kineskim projektima. Vučić je Djinpingu zahvalio na podršci za železaru i naveo da ona danas uspešno posluje, zahvaljujući kineskim partnerima. Ovom sastanku prisustvovao je i bivši britanski premijer Gordon Braun, koji je na Forumu učestvovao u svojstvu specijalnog uzaslanika UN za obrazovanje.

 

Vučić je u Davosu razgovarao i sa predsednikom Svetske banke Džimom Jong Kimom, nemačkim ekonomistom Klausom Švabom, premijerom Sri Lanke Ranilom Vikremensingeom, predsednicom Švajcarske Doris Lojtard, izvršnim direktorom Delhaze Dirkom Boerom i mnogim drugim. Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić bio je u zvaničnoj poseti Beogradu. Novinare je najviše zanimalo šta se dešava u istrazi napada na Vučića u Potočarima, pre godinu i po dana. Zvizdić je rekao da nadležne institucije u BiH aktivno rade na tom pitanju i imaju punu podršku Saveta ministara BiH, da se to pitanje reši što je moguće pre. Taj dogadjaj je, kako je rekao, bacio senku na dobrodošlicu premijera Vučića u BiH. Novinare je zanimao i stav zvaničnika o najavama da će i Nemačka, posle SAD, možda uvesti sankcije predsedniku RS Miloradu Dodiku. Zvizdić je rekao da niko u BiH nije srećan što je jedna od najmoćnijih zemalja na svetu uvela sankcije Dodiku, ali da je njegovo “permanentno antidejtonsko delovanje dovelo do toga“. Sa druge strane, Vučić je rekao da se Srbija neće priključiti sankcijama iz dva razloga – zato što sankcije ne donose rešenja i zato što postoji odluka u srpskoj vladi da se Srbiji nikada ne ponove ‘90-e, kada su postavljane blokade na Drini.

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt