IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

Sa lica mesta, za ”Ogledalo” - Dušica Kosanović

 

Kustendorf 2017.

 

 

 

 

 

U periodu od 14. do 19. januara na Mećavniku održan je jubilarni 10. filmsko–muzi- čki festival ” K u s t e n d o r f “ . Raznovrsni filmsko- muzički program festivala bio je podeljen u pet segmenata : Retrospektiva velikana, Savremene tendencije, Novi autori, Takmičarski program i Muzički program.

 

Retrospektiva Velikana

 

Retrospektiva velikana na ovogodiš njem “Kustendorfu“ bila je posvećena srpskom scenaristi i dramskom piscu Gordanu Mihiću. Iz njegovog umetničkog opusa prikazani su filmovi “Budjenje pacova“, “Kad budem mrtav i beo“, “Vrane“, “Mehanizam“ i “Crna mačka, beli mačor”. U okviru ovog segmenta prikazan je i film filipinskog režisera Lava Dijaza “Uspavanka za tužnu misteriju”.

 

Savremene Tendencije

 

U okviru programa “Savremene tendencije“ prikazani su filmovi “Žena koja je otišla“, filipinskog režisera Lava Dijaza, francuski film “U krevetu sa Viktorijom“ režiserke Žistin Trije, “Cveće zla“ finskog režisera Antija Jokinena, “De Lan“ kineskog režisera Djie Liua i “Duša na struni“ režisera Džanga Janga. Takodje, prikazan je i poslednji film Emira Kusturice “Na mliječnom putu“, koji je zbog velikog interesovanja na festivalu prikazan dva puta.

 

Na pitanje: Kako je krenuo ”na mliječni put“ profesor Kusturica je rekao:

 

- Film se sastoji iz četiri priče. Postojala je prvo poslednja priča zasnovana na istinitom dogadjaju. Radi se o čoveku koji je sam prenosio kamenje na livadu. Napravljen je dokumentarni film... ideju je dala moja žena Maja da se napravi ceo film iz jos tri priče. Kako da Vi igrate glavnog junaka Kostu?

 

- Jednostavno to je moralo da se desi, uloga je takva da je pripadala meni.

 

SlobodaMićalović: - Vrlo Sam bila iznen a d j e n a kada mi je prof e s o r Kustirica ponudio ulogu. Bila mi je posebno čast da budem deo projekta. Mnogo sam se spremala za ulogu i to je nešto skroz drugačije što sam do sada radila. U filmu igram, pevam, pucam, skačem. Sve sama radila bez dublera, ali uz pomoć asistenta. Po završetku svake projekcije filma usledio je interaktivni razgovor sa jednim predstavnikom filma. Učesnici i ljubitelji filma ugavnom su postavljali pitanja vezana za proces stvaranja filma, odnos reditelja i glumca, kao i odakle reditelji i glumci pronalaze inspiraciju za likove.

 

Novi autori

 

Programsku celinu ”Novi autori”, čine nagradjivani dugometražni filmovi nekadašnjih učesnika “Kustendorfa“. Prikazani su filmovi “Žalejka“ režiserke Elice Petkove, “Svi severni gradovi“ režisera Daneta Komljena, “Stari kamen“ režisera Džonija Maa, kao i film “Nedeljivo“ režisera Edoarda de Angelisa.

 

Takmičarski Program

 

Preko pet stotina mladih autora iz celog sveta prijavilo je svoje filmove, od kojih su 22 filma svrstana u takmičarski program festivala. Članovi žirija 10. ”Kustendorfa“: Gling Jan (savremeni pisac i scenarista), Kristijan Valsamidis (stručnjak iz oblasti intelektualne svojine i prava u industriji zabave) i Nikola Ležaić (režiser), odlučivali su o nagradama.

 

Muzički Program

 

Veliki broj učesnika, ljudi iz sveta filma, ljubitelja filma iz Srbije i inostranstva svake večeri uživao je u muzičkom programu na kom su nastupili No smoking orchestra, Big bend Novi Sad, beogradski Beatles tribute sastav The Bestbeat, bluz gitaristkinja Ana Popović, rok bend Van Gogh i argentinsko-kolumbijski pank sastav “Če Sudaka“.

 

Otvaranje i zatvaranje festival, dodela nagrada

 

Otvaranje festivala održano je u bioskopskoj dvorani “Prokleta avlija“, gde je prvo usledio performans inspirisan ovogodišnjim plakatom, a nakon toga pikazan je retrospektivni film o prethodnih devet festivala. Posetiocima i učesnicima festivala obratili su se Emir Kusturica, Lav Dijaz, režiser sa Filipina, a potom Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, koji je proglasio festival otvorenim. Muzički program otvaranja ulepšao je koncert No smoking orchestara i Big benda iz Novog Sada koji su izvodili muziku iz filmova Emira Kusturice.

 

Tokom šest dana učesnici i gosti festivala imali su priliku da pored bogatog filmsko-muzičkog programa, u galeriji “Kapor“, posete i izložbu fotografija i plakata prethodnih devet festivala. Nakon četiri takmičarske večeri filmova kratkog metra, 19. januara, dodeljene su nagrade.

 

Ceremoniju zatvaranja otvorio je folklorni ansmbl AKUD “Svetozar Marković” iz Kragujevca, a potom je usledila dodela nagrada: Zlatno jaje dobio je Mihael Alalu iz Izraela za film “Trn“, Srebrno jaje dodeljeno je danskoj autorki Toni Otili za film “Lulu u stvarnom životu”, dok je Bronzano jaje pripalo Mateu Garilju za špansko-argentinski film “Niz grlo”. Dodeljena je i nagrada za najbolju fotografiju “Vilko Filač“ Andreju Majki za ruski film “Prvi”, kao i novoustanovljena nagrada – Nagrada za najpoetičniji film – režiseru Nikolaju Todorovu iz Bugarske, za film “Pre sna“.

 

Po završetku dodele Emir Kusturica se obratio učesnicima i gostima festivala i zvanično zatvorio 10.

“Kustendorf”.

 

 

 

Učesnici festivala

 

Na ovogodišnjem 10. jubilarnom filmsko-muzičkom festivalu “Kustendorf“ u okviru takmičarskog programa prikazana su 22 filma mladih autora, od kojih su četiri filma iz Srbije, a ostalih 18 iz zemalja širom sveta (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Danska, Hongkong, Filipini, Izrael, Iran, Liban, Madjarska, Moldavija, Nepal, Portugalija, Rusija, Ukrajina, Čile, Švajcarska). Veliki broj mladih reditelja, reditelja fotografije, glumaca i producenata posetio je festival, s namerom da pogledaju radove svojih kolege iz inostranstva, različitih filmskih škola, razmene iskustva i steknu nova poznanstva.

 

Tokom posete festivalu, naša novinarka Dušica Kosanović upoznala je ekipu filma “Put za Kujumbu“, filma koji je publika po završetku projekcije nagradila dvostrukim aplauzim, a tokom gledanja domaća, ali pre svega inostrana publika, u odredjenim delovima, odlično je prihvatila srpski humor, bez obzira na jezičku barijeru. Film režisera Miroslava Savića “Put za Kujumbu”, koji za sada ima četiri nagrade, bio je jedan od četiri filma mladih autora iz Srbije koji se našao u takmičarskoj selekciji 10. “Kustendorfa“. Ovaj film – nastao kao master rad trojice kolega, studenata Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, studenta filmske i TV režije Miroslava Savića, studenta kamere SrdjanaSrdjenovića i studenta dizajna zvuka Dejana Djordjevića, u saradnji sa ostalim članovima ekipe, koju čine producent filma Jelena Pranić, pomoćnik reditelja Vladimir Milovanović, sekretar režije Staša Petrović, asistent kamere Vidoje Vujatović, fotograf Kosta Martinović, montažerkaNataša Pantić, kompozitor Boris Zaborski, scenografkinja JelenaBranković, kostimograf Djordje Joksimović, mikromanka Teodora Djurković, klaper Pavle Pavlović, glumci Irfan Mensur, Branko Perišić, Maja Jovanović, Vladimir Konić i Aleksandar Gligorić – uspešno je realizovan. Takodje, u realizaciji filma učestovali su Fakultet dramskih umetnosti, Cineplanet, Grad Loznica i Lozničani.

 

Jelena Pranić iz Jagodine, diplomirani je menadžer iz oblasti menadžmenta i produkcije pozorišta, radija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Trentno je na master studijama Menadzmenta kulture i medija, takodje na FDU-u. Radi kao freelancer. uglavnom izvrsnu produkciju za filmove, predstave i festivale, kako pozoristne, tako i mizičke.

 

 

Sinopsis

 

Film “Put za Kujumbu“ govori o teškoj situaciji generacije mladih koji još uvek traže svoj put, zarobljeni u vremenu, bez perspekitive, želje za radom, koji umesto da budu nosioci društvenog poretka, i dalje materijalno zavise od svojih roditelja. Glavni protagonista je Marko koji odlazi da okuša sreću na teritoriji Sibira, ogromnog ruskog prostranstva. Njegov odlazak predstavlja glavnu temu filma – odnos oca i sina, koji prikazuje kompleksne odnose dvočlane porodice, gradacijski otkrivajući probleme na različitim poljima, kako ekonomskom, politič kom, tako i društvenom, ali i unutrašnja stanja likova.

 

 

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt