IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

 

OD HAPŠENJA DO UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆADE

 

 

 

Nakon ubistva jednog od najpoznatijih političkih predstavnika Srba na Kosovu i Metohiji Olivera Ivanovića, u Srbiji i kod Srba na Kosovu ništa nije isto. Ubistvo Ivanovića za Srbiju je teroristički akt i u skladu s tim se i odnosi prema njemu. Osim sednice Nacionalnog saveta za bezbednost, veliki broj opozicionih lidera održao je vanredne konferencije za novinare, a većina televizija emitovala je vanredne programe posvećene tom atentatu. Delegacija Srbije, koja je trebalo da nastavi tehničke pregovore sa Prištinom, nakon vesti o njegovom ubistvu, prekinula je dijalog u Briselu, i vratila se u zemlju. Srbija je zahtevala od Unmika i Euleksa da se organi Srbije uključe u istragu, a da će, ako to ne bude slučaj, svakako voditi svoju istragu, i da će ubice Olivera Ivanovića biti pronadjene. Tužilaštvo za organizovani kriminal je nakon ubistva Ivanovića istog dana pokrenulo predistražni postupak i dalo naloge BIA i MUP-u da prikupe potrebne informacije i obaveštenja povodom krivičnog dela terorizam, a u pravcu rasvetljavanja Ivanovićevog ubistva. Ovaj zahtev se odnosi na pružanje informacija u vezi sa zapaljenim vozilom koje je otkrila istražna jedinica Osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici nakon ubistva Ivanovića, a za koje se sumnja da su ga koristili počinioci u trenutku izvršenja krivičnog dela. Tužilaštvo za organizovani kriminal je ukazalo i da mu je preko misije Euleks i Ministarstva pravde Srbije dostavljen i akt Osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici, kojim je izražena spremnost da mu pruži sve podatke i informacije kojima će raspolagati, kako bi se koordinirano sprovela istraga u krivičnom postupku i otkrio počinilac krivičnog dela. Kosovski predsednik Hašim Tači je, nakon razgovora telefonom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da su kosovski organi spremni da, u skladu s važećim zakonima, saradjuju i prihvate svaku pomoć koja bi mogla dovesti do razrešenja ovog slučaja. Zbog nepodnošljivih uslova života, mnogi Srbi odavno razmišljaju o svom odlasku iz Mitrovice. Da je ubistvo Olivera Ivanovića incident, izolovan slučaj, oni ne bi razmišljali o odlasku. Ivanović nije bio samo politička ličnosti, nego čovek koji je Srbima ulivao poverenje, jer je u svim nedaćama uvek bio sa narodom na Kosovu. Zato postoji opravdana bojazan da bi njegovo ubistvo moglo da podstakne mnoge Srbe da napuste Kosovsku Mitrovicu, ali i neke druge krajeve na Kosmetu.

Ubistvo Olivera Ivanovića ponovo je bacilo svetlo na tenzije na Balkanu, koje bi sada mogle da porastu, piše “Vašington post“. Američki medij navodi i da će atentat na Ivanovića pomirenje na Balkanu “učiniti još manje verovatnim“. U tekstu pod nazivom “Bio je jedan od retkih umerenih glasova medju kosovskim Srbima, ubistvo Ivanovića moglo bi da izazove nove tenzije na Balkanu“ list prenosi detalje ubistva, navodeći da su se odmah osetile posledice u vidu prekida političkih pregovora u Briselu izmedju Albanaca sa Kosova i srpske vlade. Američki medij prenosi i reči generala Vilijama Neša, nekadašnjeg administratora za Kosovsku Mitrovicu, koji je sa Ivanovićem saradjivao tokom svog osmomesečnog boravka na Kosovu. Neš, koji tvrdi da su bili i lični prijatelj, rekao je da je Ivanović bio “pametan, artikulisan, ali i pragmatičan“.

 

 

SUDJENJE

 

Prethodne četiri godine proveo je dokazujući svoju nevinost po optužnici za ratne zločine, a od toga je čak tri godine proveo u zatvoru bez ikakvih dokaza za dela za koje se teretio. Javnost u Srbiji, na Kosovu, ali i neke medjunarodne diplomate, šokirala je vest da je Oliver Ivanović uhapšen zbog sumnji da je naredjivao ubistva Albanaca 1999. godine i učestvovao u njima 2000. godine, za šta je zvanično i optužen sedam meseci od pritvaranja. Ivanović je u medjunarodnoj i domaćoj javnosti važio za pomirljivog politič ara, koji nije bio nacionalista i koji je i u najgore vreme pomagao Albancima na KiM, pa su se i pojedine strane diplomate, medju kojima je bio čak i Havijer Solana, čudile optužnici protiv njega. Nisu mogli da poveruju da bi on mogao da učestvuje u bilo kakvim zločinima. To se pokazalo i na sudjenju koje je trajalo dve i po godine. Za to vreme nijedan od 55 svedoka optužbe Ivanovića nije doveo u vezu sa ubistvima albanskih civila. Samo je jedan rekao da se to dogodilo, ali sam čin nije video. Njegovo svedočenje sud nije prihvatio.

Uprkos tome, Ivanović je po prvostepenoj presudi osudjen na devet godina zatvora zbog ratnih zločina 1999. godine, dok je proglašen nevinim po optužnici za zločine iz 2000. godine. Apelacioni sud, medjutim, ukinuo je presudu po kojoj je osudjen na zatvorsku kaznu i vratio sudjenje na početak, a ubrzo nakon toga Ivanović je pušten da se brani sa slobode. Nakon 557 dana u pritvoru, kada je već bilo jasno da protiv ovog bivšeg državnog funkcionera sa Kosova, nema nikakvih dokaza, da nijedno svedočenje nije potvrdilo optužnicu, doneta je odluka o produženju pritvora. Nisu pomogle ni garancije Vlade Srbije da će on u svakom trenutku biti dostupan Euleksu.

Ivanović potom ponovo odlučuje da stupi u štrajk gladju, a zdravstveno stanju naglo mu se pogoršavalo. Vlada Srbije, brojne nevladine organizacije i javne ličnosti apelovale su na Euleks da mu se omogući odbrana sa slobode, a u Kosovskoj Mitrovici danima su bili održavani protesti sa istim zahtevom. Posle nedelju dana Ivanović je smršao sedam kilograma, a osmog dana zbog lošeg zdravstvenog stanja prebačen je u bolnicu. Posle 15 dana gladovanja, na nagovor porodice, lekara i prijatelja, odlučio je da prekine štrajk gladju, tokom kojeg je izgubio više od 10 kilograma. Ubrzo mu je odredjen kućni pritvor, što je porodica doživela kao lepu vest, ali je ipak posle četiri meseca ponovo vraćen u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici. To se dogodilo nakon što mu je u januaru 2016. izrečena prvostepena kazna po kojoj je osudjen na devet godina zatvora. Njegova borba nastavila se u narednih godinu dana, da bi u februaru 2017. Apelacioni sud ukinuo presudu i ubrzo mu je ponovo odredjen kućni pritvor, da bi potom bio pušten da se brani i sa slobode. Na pitanje ko mu je “smestio”, odgovarao je da to nisu ni Srbi ni Albanci, već medjunarodni faktor. U jednom intervjuu upirao je prstom u neimenovanog predstavnika Euleksa u tužilaštvu, koji je, kako je rekao, smislio plan i pokrenuo inicijativu sa ciljem skretanja pažnje sa sopstvene umešanosti u još uvek aktuelnu aferu.

Posle nekoliko meseci na slobodi Ivanović je odlučio da se vrati u politiku, pa se tako u julu 2017. kandidovao za gradonačelnika Mitrovice. Od tada nije mnogo prošlo, a ispred njegove kuće zapaljen mu je automobil. Ko je to uradio, nikad nije otkriveno. Sam Ivanović govorio je da nema ličnih neprijatelja, niti privatan biznis, te da nema razloga za ovu vrstu napada. Pretpostavio je da je reč o politički motivisanom delu. “Ne očekujem ništa od ove policije, jer do sada nisu ništa uradili u sličnim situacijama. Ili je u pitanju nekompetentnost, što sumnjam, ili je u pitanju nedostatak hrabrosti i volje da se udje u sukob sa kriminalcima i razreše ovakvi slučajevi“, naveo je tada on.

 

BIOGRAFIJA

 

Oliver Ivanović je rodjen 1953. godine od oca profesora istorije Bogdana i majke profesorke srpskog jezika i književnosti Olge u selu Rznić kod Dečana na Kosovu. U Kosovskoj Mitrovici završio je osnovnu školu, kao i mašinsko-tehničku stručnu srednju. Životni san kao mladića mu je bio da postane pilot, pa je postao pitomac prestižne Vojne akademije. U Zagrebu je započeo ozbiljno treniranje karatea za vreme studija. Vrlo brzo postaje karate instruktor. Nakon tri godine studija, napušta zagrebačku vojnu akademiju nakon što mu je konstatovano da ima urodjeno oštećenje vida. Vraća se na Kosovo i uspešno završava Mašinski fakultet u Mitrovici, ogranak Univerziteta u Prištini. Naknadno apsolvira na Ekonomskom fakultetu u Prištini.

Paralelno sa studijima, nastavio je profesionalno usavršavanje svoje borilačke veštine, bio je velemajstor u karateu i dostigao vrhunac kada je osvojio prvenstvo u karate takmičenju Kosova. Dobija i odredjeni medjunarodni prestiž postavši počasni medjunarodni karate sudija. Govorio je engleski, albanski i italijanski jezik. Živeo je u Kosovskoj Mitrovici, oženjen, i imao je četiri sina.

Bivši je državni sekretar za Kosovo i Metohiju u bivšem Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Bio je član jedne manje srpske političke stranke, Socijaldemokratske partije, politički i humanitarni lider kosovskometohijskih Srba sa severa, uglavnom Kosovske Mitrovice i član Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju. Atentat na Olivera Ivanovića izvršen je ispred kancelarije njegove stranke Gradjanska inicijativa “Sloboda, demokratija, pravda” u ranim jutarnjim časovima 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici od strane nepoznatih počinilaca. Likvidacija je obavljena profesionalno, sa šest metaka u ledja. Nakon atentata Ivanović je prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici gde je preminuo. Sahranjen je 18. januara 2018. godine, u Aleji zaslužnih gradjana na Novom groblju u Beogradu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt