IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

Otvorena izložba u UN u Njujorku

 

”JASENOVAC - PRAVO NA NEZABORAV” U UN

 

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je srpsko-jevrejsku izložbu “Jasenovac-pravo na nezaborav“ u Ujedinjenim nacijama u Njujorku 25. januara 2018. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izložba “Jasenovac – pravo na nezaborav“, prva je izložba medjunarodne GH7 ekspertske grupe istoričara iz 7 zemalja u Ujedinjenim nacijama, 72 godine nakon Drugog svetskog rata, a čiji je šef i direktor Izložbe prof. dr Gideon Grajf, svetski priznat ekspert za Aušvic, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomandose.

Koordinator srpsko-jevrejskog akademskog projekta “Jasenovac“ je ambasador dr Ljiljana Nikšić, a saradnja je bazirana na Memorandumu o razumevanju koji su Ministarstvo prosvete Republike Srbije i Institut za Holokaust Šem Olam potpisali 28. marta, 2017. godine, sa ciljem da se zajednički organizuju izložbe, naučne konferencije i programi edukacije o Jasenovcu. Izložba predstavlja skroman doprinos očuvanju univerzalnih vrednosti čovečanstva i globalnih napora UN-a, u cilju sprečavanja pojave revizije i rehabilitacije neonacističkih i neofašističkih ideologija isključivosti i svih oblika diskriminacije i fanatizma. Podrška je naporima UNICEF-a u pravcu zaštite najugrož enije kategorije stanovništva negovanjem prava deteta na srećno detinjstvo, imajući u vidu da je Jasenovac bio i logor za decu.

Glavni cilj izložbe je negovanje kulture sećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve Holokausta i genocida u Jasenovcu, jednom od najbrutalnijih i najozloglašenijih od ukupno 8 logora za istrebljenje u Drugom svetskom ratu.

Ovo je najveća i najmonumentalnija izložba koja će po prvi put biti postavljena u Ujedinjenim nacijama o Jasenovcu, sa 7 tona opreme i eksponata, kojom će se na multimedijalni način Srbija predstaviti kroz srpsko-jevrejski projekat povodom obeležavanja Medjunarodnog dana Holokausta. Pored istoričara, istraživača i ličnosti iz javnog života, sledeći autori različitog umetničkog izraza dali su izuzetan doprinos ovoj izložbi: akademski vajari prof. dr Gabrijel Glid, sin Nandora Glida, poznatog vajara koji je ovekovečio logoraše u logorima Dahau, Mauthauzen i sagradio spomenik u Jadvašemu posvećen žrtvama Holokausta, Ljubiša Mančić i Katarina Tripković, Dragan Jelovac, magistar i akademski slikar, i Vukica Mikača, umetnički fotograf. Izvor: MFA.gov.rs

 

 

 

 

Počasni gosti preživela deca logoraši

 

Specijalni gosti na otvaranju izložbe bili su preživela deca logoraši Jasenovca, Jastrebarskog iz Srbije – Jelena Buhač Radojčić, Smilja Tišma, Gojko Rončević Mraović, a iz Njujorka Eva Kostabel Dojč i David Alkalaj preživeli Rab, Pag i Jasenovac, koji će se ovom prilikom videti po prvi put. Počasni gost je gospodja Rouzi Stivenson Gudnajt, potpredsednica Vikimedije (Wikimedia) i potomak čuvenog Davida Albale, koji je izdejstvovao prvo priznanje Balfurove deklaracije. Prva vlada koja je odobrila Bulfurovu deklaraciju bila je Vlada Srbije u egzilu 1917. godine, a primerak tog dokumenta prikazan je na izložbi.

 

 

Dačić: “Holokaust i genocid nemaju granice i ne poznaju nikakve prepreke“

 

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je u sedištu UN-a u Njujorku otvorio izložbu “Jasenovac-pravo na nezaborav“, pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Jasenovac, pokloni se senima i jasno kaže ko su žrtve. “Jasenovac je jedan od, nažalost, najvećih koncentracionih logora i logora smrti iz perioda Drugog svetskog rata“, podsetio je Dačić. “Kao što srpski narod ima dovoljno smelosti, hrabrosti i morala da sagleda svoje greške u prošlosti, da kazni, uhapsi i osudi one koji su vršili zločine nad drugim narodima, i svi drugi narodi imaju moralnu obavezu da ne rehabilituju zločince“, naglasio je ministar Dačić. “Isto tako kao što Plenković odlazi u Jerusalim da se pokloni senima u Jad Vašemu, očekujemo da to uradi u Hrvatskoj i samom Jasenovcu i da jasno definiše i kaže ko su žrtve. Da li je to 50 000, 100 000 ili 700 000, da je jedan čovek ubijen zato što je Jevrejin ili Srbin – to je bruka za čovečanstvo i zaslužuje osudu“, poručio je Dačić. Ministar Dačić je kazao da Holokaust i genocid nemaju granice i ne poznaju nikakve prepreke. Poručio je da Srbija nikoga ne optužuje, osim zločince i one koji brane te zločince jer to je osnova da se ovako nešto ponovi u budućnosti. “Mi ovde nismo došli da se svadjamo, ali naš narod je pretrpeo najveće žrtve tokom Drugog svetskog rata. Mi imamo obavezu da se toga sećamo. Zbog toga smo mi ovde, a zbog toga su formirane UN, da se fašizam više ne ponovi i mi čvrsto stojimo u tom uverenju“, zaključio je ministar Dačić.

 

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt