IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

 

 

VUČIĆ, VUČIĆ I OPET VUČIĆ

 

 

Pred samo zaključenje “Ogledala“ Republička izborna komisija održala je petu redovnu konferenciju za novinare 2. aprila 2017. godine, u ponoć, na do tada obradjenih 57 odsto biračkih mesta ili 45 odsto biračkog tela izlaznost birača je 54,13 odsto, a procenat glasova koje su osvojili kandidati prema redosledu prijavljivanja su sledeći:

Saša Janković – 245.865 glasova ili 14,89 odsto

Vuk Jeremić – 87.980 glasova ili 5,33 odsto

Miroslav Parović – 5.494 glasova ili 0,33 odsto

Saša Radulović – 22.497 glasova ili 1,36 odsto

Luka Maksimović –149.320 glasova ili 9,04 odsto

Aleksandar Vučić – 941.514 glasova ili 57,03 odsto

Boško Obradović – 35.587 glasova ili 2,16 odsto

dr Vojislav Šešelj – 74.143 glasova ili 4,49 odsto

dr Aleksandar Popović – 16.240 glasova ili 0,98 odsto

Milan Stamatović – 21.381 glas ili 1,30 odsto

Nenad Čanak – 22.778 glasova ili 1,38 odsto

 

Ove izbore karakteriše pre svega loša izlaznost, što znači da nisu motivisani novi birači. Na birališta su izašli samo oni koji standardno glasaju, zato je i rezultat izbora vrlo izvestan. Ubedljivi pobednik predsedničkih izbora, aktuelni premijer Aleksandar Vučić u obraćanju nakon objavljivanja rezultata je rekao: “Za nas je ovo važan dan, važno je što se pokazalo u kom smeru Srbija želi da ide. Ovo je pobeda čista kao suza i niko drugačije ne može da je tumači. Dobio sam 12 odsto više glasova nego svi ostali kandidati zajedno“. On je istakao da je srećan što je u prvom krugu pobedio “ne populizmom, demagogijom i šovinizmom, već teškim i napornim radom“.

Sa druge strane, sa objavljivanjem prvih rezultata kandidati za predsedničku funkciju istakli su da nisu zadovoljni izbornom kampanjom, najavljuju da će ostati politički angazovani, dok su neki slavili pobedu. Predsednički kandidat Grupe gradjana “Za Srbiju bez straha“ Saša Janković poručio je da je put njegov i njegovih saradnika tek počeo i da će vratiti dostojanstvo Srbiji i svim gradjankama i gradjanima. On je na početku svog obraćanja naglasio da će biti neobično, ali da on mora da proglasi pobedu.

“Pobedu pristojnosti, reda, finih ljudi, pravila, vrednosti za koje smo se od prvog dana zalagali, Srbije koja više nije ista. Cilj nam je drugačija Srbija na kojoj ćemo raditi“, rekao je Janković i čestitao pobedu samo onima koji su na fer način učestvovali u izbornoj trci, kao što su on i njegovi saradnici radili. Predsednički kandidat Luka Maksimović, poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli, proglasio je pobedu na predsedničkim izborima. On je u svom izbornom štabu rekao da je u prvom krugu predsedničkih izbora osvojio 67,97 odsto glasova, ali da nije zadovoljan tim rezultatom. Naravno, u skladu sa celom njegovom kampanjom, i to je bila šala.

Predsednički kandidat Grupe gradjana “Moramo bolje“ Vuk Jeremić izjavio je da se na izborima pokazalo da Srbija definitvno nije demokratska zemlja i da gradjani ne žive u demokratskom društvu. “Nemamo demokratsku vlast, a mislim da ćemo uskoro dobiti i predsednika koji će na dužnost stupiti pravno formalno na legalan način, ali po meni, imajući u vidu sve iza nas, ne i na legitiman način“, ocenio je Jeremić. “Mislim da meseci koji su iza nas neće ostati zabeleženi zlatnim slovima u istoriji srpske demokratije“, ukazao je Jeremić, pominjući nedelje i mesece medijskog mraka, kada je reč o opozicionim kandidatima.

“Imali smo nezabeležen stepen agresije i blaćenja opozicionih kandidata, što je velikim delom bilo usmereno na mene lično, moju porodicu i saradnike“, podsetio je Jeremić.

“Budući predsednik Srbije imaće u meni najžešćeg političkog protivnika“, najavio je Jeremić i poručio da sa njim neće praviti bilo kakve dogovore ili kompromise. On je rekao da je bio veoma jasan o svojim namerama u Srbiji, a to je da namerava da ostane ovde i bude angažovan u političkom životu, dok će se o konkretnom formatu razgovarati posle konačnih rezultata izbora. Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je da su predsednički izbori protekli uz najnepošteniju kampanju u istoriji. On je rekao i da je jedino pravo rešenje da se izbori ponište i organizuju novi, koji će biti održani na demokratski način.

U prvom obraćanju nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, Obradović je rekao da je poslednja izborna kampanja obilovala kontinuiranom kradjom. Obradović je rekao da je samo uputstvo o načinu glasanja na Kosovu i Metohiji, za koje je ocenio da je neustavno i nezakonito, dovoljan razlog da se izbori ponište i organizuju novi. Lider Dveri je rekao da je kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić bio apsolutno dominantan u medijima, da nije bilo sučeljavanja mišljenja predsedničkih kandidata i da se i REM sopstvenom odlukom isključio iz izbornog procesa, nakon čega niko nije pratio regularnost izbora.

On je protestovao zbog toga što su izborne rezultate proglašavali Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) koju finansira vlada i agencija Ipsos koja radi za Aleksandra Vučića i SNS. A jedini koji treba da se oglase – Republička izborna komisija, oglasila se minornim uzorkom. I na kraju rezultate proglašava Aleksandar Vučić. “To je najbolja slika besmislja državnih institucija.”- rekao je Obradović.

Predsednički kandidat Pokreta “Dosta je bilo“ Saša Radulović rekao je da je Vučić pobedio jer je predizborna kampanja protekla u “nefer atmosferi“. Takodje, naveo je i da je kandidat vladajuće koalicije pobedio zbog toga što je na izbore izašao manji broj gradjana nego što je očekivao. “Na ovim izborima je pobedila apstinencija. Nismo uspeli da na glasanje izvedemo veliki broj birača, da povećamo izlaznost“, rekao je Radulović. On je rekao da Pokret “Dosta je bilo“ ne odustaje od borbe za promenu vlasti u Srbiji.

Predsednik SRS Vojislav šešelj nije se izborne noći obratio novinarima i javnosti sa komentarima rezultata izbora, ali je funkcionerka radikala Vjerica Radeta ispred stranke rekla da su nezadovoljni rezultatima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt