IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

Brankica Sebastijanović - nova Zona Zamfirova

 

 

BORBENA SAM KAO I ZONA ZAMFIROVA

            

 

 

 

 

Više od milion posetilaca na jednom malom, gotovo nepostojeæem bioskopskom tržištu, karakteristični delovi dijaloga i melodike filma, koji su vrlo brzo posle premijere ušli u moderni urbani folklor i otpočeli tu svoj novi život, svedoče o nekoj vrsti preporoda naše filmske publike, koja se dogodila nakon prikazivanja “Zone Zamfirove“ Stevana Sremca, pre 15 godina. To je bio više nego dovoljan razlog da se snimi nastavak filma “Vrati se, Zone” sa potpuno drugom ekipom, ali sa gotovo istim rezultatom. Ponovo su bioskopi puni, ponovo je oživeo Niš s kraja 19. veka i vrcavi govor niške čaršije, koji je Stevan Sremac učinio bezvremenim. Niš o kojem je on pisao, sav je od kaldrme i uvijenih sokaka. Grad tek oslobodjen od turske vlasti i u njemu prepoznatljivi patrijarhalni moral starog, ali i moderna shvatanja mladog sveta. Priča se nastavlja, čaršija stalno otvorenih očiju i ušiju, ali i glasa koji se brzo raznosi i daleko stiže, uvek spremna da pomogne da se sve zakomplikuje, ne skida oči sa Zone i Maneta, koji uživaju u svojoj ljubavi i strasti. Ona je lepša i srećnija nego ikada, u braku voljena i mažena, a udata za najpoštovanijeg čoveka u čaršiji. Mane uživa u čarima braka sa voljenom ženom, istovremeno, svojim talentom i radom, od kujundžije postajuć i sve bolji i cenjeniji juvelir. O filmu “Vrati se, Zone“, ali i o svojim planovima, ekskluzivno za Ogledalo govori nova Zone, Brankica Sebastijanović.

 

Koliko dugo ste snimali i kakva je bila saradnja, pre svega sa Manetom, Milanom Vasićem?

- Duže su trajale pripreme nego samo snimanje filma. Snimali smo oko mesec i po dana, ali smo pre toga imali probe mesec dana na kojima smo najviše radili na dijalektu. Milan i ja smo se od početka razumeli. Slično razmišljamo, tako da nije bilo problema da se uklopimo. Generalno cela ekipa je lepo funkcionisala.

 

S obzirom na to da se rodjena Sarajka, koja je odrasla u Staroj Pazovi, kako ste se snalazili sa karakterističnim južnjačkim naglaskom?

- Radila sam dosta. Reditelj Jug Radivojević je napravio jedan dobar potez, organizovalo je čitajuće probe sa lektorom Radovanom Kneževićem, koje su traj a l e oko mesec dana i na njima smo svi savladali dijalekt. Meni je to bilo izuzetno značajno. Kada smo ušli u samo snimanje, više nisam razmišljala o dijalektu, dovoljno sam ga savladala na tim probama.

 

Kakva je Zone u braku? Da li je i dalje temperamentna ili se malo primirila u bračnoj luci i koliko ona liči na vas privatno?

- Ona je sada zrelija. I ne muče je više devojački problemi. Sada se bori za svoju porodicu. I dalje je ona pomalo brzopleta i ponaša se nepromišljeno, to je ono što je čini različitom od mene. Ono u čemu smo slične je to što smo obe borci. Kada verujemo u nešto, borićemo se svim snagama za to.

 

Najavljeno je da je tema filma vezana za probleme u braku Zone i Maneta. Pa koje to probleme mogu da imaju dvoje zaljubljenih supružnika?

- Ne mogu da imaju decu. I to je problem koji je u to vreme bio “prst u oko“. Zona postaje užasno nesigurna zbog toga i to povlači dodatne probleme, sumnje...

 

Postoji li neka anegdota ili zanimljivost sa snimanja koja bi bila zanimljiva čitaocima?

- Ima ih mnogo, zaista. Mi smo se svi osećali kao da smo na jednoj dugačkoj, radnoj ekskurziji. Već imamo neke interne šale koje su naravno samo nama jasne. I svaki dan se setimo nečeg novog. Ne bi to sve stalo u ovaj odgovor, morala bih tome posvetiti mnogo više vremena da vam dočaram.

 

Kakve su šanse da vas opet vidimo u čikagu, ovaj put kao Zonu Zamfirovu?

- Iskreno, ja se tome nadam i očekujem to. Biće mi izuzetno drago da dodjem ponovo u čikago. Divne uspomene nosim sa prošlog festivala, upoznala sam divne ljude. Baš mi je drago što vidim da se festival sve više razvija, to me raduje.

 

U našem poslednjem intervjuu pre tri godine najavili ste da radite monodramu na master studijama. Pored brojnih snimanja, da li stižete da se dovoljno posvetite i nastavku školovanja?

- Trudim se da to ne zapostavim. što se mastera tiče, dala sam sve ispite, ostao mi je još završni rad. Nadam se da ću posle toga imati vremena da upišem i doktorske studije, to mi je želja.

 

Kakvi su planovi u narednom periodu, nema vas dugo u pozorištu?

- Vraćam se u pozorište, očekuju me dve nove uloge i radujem se tome. Nedostaje mi scena. Glumac se najbolje razvija i usavršava u pozorištu. Nadam se da ću u budućnosti imati vremena da uklopim obe stvari, tako ću se osećati potpuno.

 

Marijana Maljković

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U Filmu “Vrati se, Zone” igralo je više od 60 glumaca i 400 statista. Tu su brojne glumačke zvezde filma poput Brankice Sebastijanović, Milana Vasića, Ljiljane Stjepanović, Ljiljane Dragutinović, Tanje Bošković, Milana Laneta Gutovića, Nikole Ristanovskog, Ivana Bekjareva, Branka Djurića, Milana Kalinića, Stefana Buzurović a, Ive Stefanović, pojavljuju se i voditelj Ognjen Amidžić, pevačica Ljupka Stević i mnogi drugi.

 

 

 

 

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt