IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

 

 

FRANCUSKA OSLOBODILA ZLOČINCA HARADINAJA

 

 

 

Oslobadjajuća presuda Ramušu Haradinaju u Francuskoj bila je za ceo svet očekivana. Politika je još jednom odnela pobedu nad pravdom, nepodeljeno je mišljenje domaće javnosti, dok zapadni stručnjaci i dalje traže reči opravdanja za pravni presedan – optuženi za stravične ratne zločine na Kosovu i Metohiji našao se na slobodi. Srbija je dostavila francuskom sudu u Kolmaru dokaze za Haradinajeva zlodela 1999. godine, ali politič ki gledano, nema te dokumentacije, niti tih svedoka zbog kojih bi se vodja OVK našao iza rešetaka u Beogradu, piše “Blic“.

Loše odnose Beograda i Prištine dodatno je narušio zapaljivim govorom Haradinaj na dočeku u prestonici Kosova. – Ako oni u Beogradu misle da mi Albanci brzo zaboravljamo, varaju se. Mi smo miran narod, ali Albanca ne možete da gazite. Mi moramo da pokažemo mesto neprijatelju Srbiji i treba da uradimo onako kako je uradio Hrvat – zapretio je Haradinaj.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je odluka francuskog suda da pusti Ramuša Haradinaja na slobodu politička i da nema nikakve veze sa pravom, te da će to ostaviti značajne posledice po diplomatske odnose dve zemlje. “Srbija ima potpisan sporazum o strateškom partnerstvu sa Francuskom. Kakvi smo mi to strateški partneri? Ovo će svakako ostaviti značajne posledice po naše diplomatske odnose“, rekao je Dačić.

 

 

Nekoliko stotina ljudi okupilo se ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu kako bi protestovali zbog ove odluke francuskih vlasti. Medju okupljenima najviše je onih čiji su najbliži stradali na Kosovu i oni su zdušno poručili da “Francuze više ne smatraju prijateljima“. Spomenik zahvalnosti Francuskoj je zatim obavijen crnim platnom, dok su okupljeni nosili transparent poznat kao Srpski zid plača koji tradicionalno stoji ispred Doma Narodne skupštine.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović, uručio je protestnu notu ambasadorki Francuske u Beogradu Kristin Moro, povodom skandalozne odluke Apelacionog suda u Kolmaru, kojom je odbijen zahtev Srbije za ekstradiciju Ramuša Haradinaja. U noti se iznosi stav Vlade Republike Srbije, da je u pitanju politički motivisana odluka koja nije pravno utemeljena i u čijem obrazloženju nisu uvaženi materijalni dokazi koje je dostavila Srbija, medju kojima su i izjave preživelih svedoka, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Ukazuje se da Apelacioni sud u Kolmaru nije naveo nijednu činjenicu kojom dokazuje da nisu ispunjene pretpostavke iz Evropske konvencije o ekstradiciji, sačinjene 1957. godine u Parizu, koju su ratifikovale i Francuska i Srbija. U noti se naglašava da ova odluka predstavlja povredu univerzalnog principa medjunarodnog prava o sprečavanju nekažnjivosti ratnih zločina, a da je posebno neprihvatljiva konstatacija da bi ekstradicija Haradinaja Srbiji imala izuzetno teške posledice po njega, čime se izražava nepoverenje u pravni sistem Srbije. Ocenjuje se da je odluka Apelacionog suda u Kolmaru uvredljiva i zaključuje da predstavlja težak udarac bilateralnim odnosima Srbije i Francuske, navedeno je u saopštenju. U znak protesta oslobadjanja bivšeg komandanta OVK i nekadašnjeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, delegacija Skupštine Srbije napustila je zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu. Takodje, Vlada Srbije naložila je svim državnim zvaničnicima i službenicima u ministarstvima, kao i direktorima javnih preduzeć a da otkažu planirana službena putovanja u Francusku i da se u naredna tri meseca ne dogovaraju ni o kakvim posetama i aktivnostima u toj zemlji, pišu “Novosti“.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov nije iznenadjen odlukom sa zapada Evrope. “Francuski sud zbog odnosa u Evropskoj uniji nije hteo da bude taj koji će da presudjuje Haradinaju, već su ceo slučaj prosledili Specijalnom sudu za zločine OVK. Odugovlačenjem odluke hteli su samo da dokažu kako su ozbiljno i temeljno pristupili ovom slučaju. Na sličan način nisu nam izručeni ni Ejup Ganić ni Jovan Divjak“, ističe Popov. Bez obzira na sve, optimista je da će Haradinaja stići pravda. “Specijalni sud za ratne zločine OVK nije slučajno formiran. Priča se da poseduje dokaze kako protiv Haradinaja tako i protiv Hašima Tačija. Nadam se da će taj sud biti nepristrasan, pogotovo što su medjunarodna zajednica i SAD uvideli da Kosovo trenutno funkcioniše kao plemenska zajednica u kojoj ratni hajduci naplaćuju svoje ratne zasluge“, naglašava Popov.

Sličnog je mišljenja i Stefan Surlić sa FPN-a, koji se trenutno nalazi u Tirani i stručnjak je za srpsko-albanske odnose. “Ishod odluke se mogao očekivati jer medjunarodni predstavnici gledaju na region najčešće samo u kontekstu stabilnosti i izbegavanja konflikta. Postojao je jasan strah od eventualnog izazivanja nasilja na Kosovu prema Srbima, ali i predstavnicima medjunarodnih institucija u slučaju izručenja Haradinaja Srbiji. Dodatno otežavajuće je to što je u očima albanske javnosti Haradinaj predstavljen kao nesporni heroj i nacionalni junak“, naglašava Surlić. Iluzije u vezi sa izručenjem Haradinaja Beogradu nije imao ni lider gradjanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović, koji na sudu u Kosovskoj Mitrovici već tri godine pokušava da dokaže nevinost povodom optužbi za ratne zločine nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji. “Nemam ama baš nikakve veze sa zločinima koji mi se stavljaju na teret, a za Haradinaja evidentno postoje dokazi da je bio umešan. Kolika je njegova umešanost i koliki je stepen njegove krivice, to utvrdjuje samo sud. Medjutim, od početka nisam imao iluziju da li će biti izručen Srbiji ili neće“, rekao je Ivanović i dodao da su postojale ozbiljne političke inicijative i pritisci da se izručenje ne dogodi.

S druge strane, stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florijan Biber slaže se da je odluka francuskog suda bila vrlo očekivana, ali ima drugačije stanovište. “Ramuš Haradinaj proglašen je nevinim pred Haškim tribunalom i uzimajući u obzir njegova ranija hapšenja i oslobadjanja u različitim zemljama EU, ovakva odluka francuskog suda nije iznenadjujuća. Bilo bi čudno očekivati da će biti izručen Srbiji. Malo je verovatno da bi Haradinaj imao fer sudjenje uzimajući u obzir prethodnu presudu iz Haga, te se nalog za hapšenje i izručenje pokazao neproduktivnim“, kaže Biber. Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji ogorčeno je kako na francusko tako i na srpsko pravosudje. “Zašto nas je pogodila odluka francuskog suda? Pa oni su samo uzeli model oslobadjanja Apelacionog suda u Beogradu koji je oslobodio albanske zločince, pripadnike ‘Gnjilanske grupe’ iako su u višem sudu osudjeni na 120 godina, zbog monstruoznih zločina i silovanja Srpkinja“, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Nepravedna, ali očekivana presuda sa zapada Evrope bojažljivo je preusmerila sve nade Srbije i porodica žrtava osvedočenog zlikovca ka formiranju Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu. Potpresednik Vlade Rasim Ljajić ističe da će optužnica protiv Haradinaja ostati na snazi i da javni tužilac u Francuskoj ima rok od pet dana da uloži žalbu na odluku o odbacivanju zahteva Srbije za izručenjem lidera OVK. “Videćemo da li će Specijalni sud na Kosovu imati hrabrosti da procesuira one koji su počinili ratne zločine, odnosno da li je formiran samo da se zamažu oči porodicama žrtava, ili ima ozbiljnu nameru da procesuira sve koji su počinili zločine na Kosovu“, kaže Ljajić. Podrška Srbiji povodom ovog slučaja stigla je iz Rusije čiji je šef diplomatije Sergej Lavrov telefonom razgovarao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem. “Lavrov je naglasio da Rusija deli duboku zabrinutost Srbije u vezi sa jasno ispolitizovanom odlukom francuskog suda“, kaže se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije. Predsednik Vlade Srbije Vučić je primio i poruku šefa diplomatije Kine Vanga Jia koji mu je preneo da je Peking sa pažnjom pratio dogadjaje oko hapšenja Ramuša Haradinaja i da razume zabrinutost Beograda po pitanju KiM.

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček pozdravila je odluku o puštanju Ramuša Haradinaja i pozvala EU da utiče na to da Srbija povuče “zastarele naloge za hapšenja“, kao uslov za nastavak briselskog dijaloga. Haradinaju je bilo sudjeno dva puta, i 2008. i 2012. godine je pred Medjunarodnim sudom u Hagu oslobodjen optužbi za ratne zločine, piše u saopštenju Ulrike Lunaček. Ona je pozvala visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini i svih 28 država članica EU, posebno one 23 države koje su priznale Kosovo, da jasno poruče Srbiji da bi zastareli nalozi za hapšenja trebalo da budu povučeni. “Ovo je važan uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji se odvija pod pokroviteljstvom EU i po principima dobrosusedskih odnosa“, zaključila je Ulrike Lunaček.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt