IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

Čuvari srpske kulture ms Kosovu

 

GLUMICA IVANA KOVAČEVIĆ

 

 

 

 

 

 

Jedna od trenutno perspektivnijih srpskih glumica koja i potiče sa juga Srbije je IVANA KOVAČEVIĆ (rodjena 10. januara 1979. u Prištini), harizmatična, lepa i talentovana – diplomirala je u klasi profesora Svetozara Toze Rapajića 2001. godine, kao student generacije. Nije iznenadjujuće što je već na drugoj godini dramskih studija počela da radi u pozorištu Dodona u Prištini, da bi sledećih sedam godina bila stalni član ansambla užičkog pozorišta. Ipak, kako i sama kaže, 2006. godine odlučila je da se vrati na Kosovo i sa velikim zadovoljstvom postala deo stalnog ansambla prištinskog pozorišta. Vlasnica je prestižnih domaćih nagrada pozorišne umetnost “Zlatni ćuran“ kao najbolja mlada glumica komičarka, “Joakim Vujić“ za najbolju žensku ulogu.

- Iza sebe imam zaista mnogo uloga, pozorišnog i filmskog rada. Imala sam tu sreću da učestvujem i na Bitefu. Igrala sam dosta pozorišnih predstava različitih žanrova, preko 40 televizijskih serija, filmom sam se redje bavila, ali imam iskustva sa našom a i inostranom kinematografijom.“

 

 

Ponovo se vraćaš 2006. u prištinsko pozorište, da li to znači da je “kod (matične) kuće ipak najbolje“

- Prištinsko pozorište mi zaista prija, ne samo zbog ansambla koji je profesionalan nego i zbog repertoara koji iznenadjuje što se tiče raznolikosti. Posebno mi je zadovoljstvo što svojim p r e d s t a v a m a možemo da usrećimo kosovsku publiku, koja po raznim gradovima i selima baš i nema često priliku da se susretne sa pozorištem. Mi smo često njihovi gosti – spavamo posle predstave u njihovim porodičnim kućama i bivamo ugošćeni bolje nego u bilo kom hotelu. Zajedno se družimo sa publikom i posle predstava obavezno uz gitaru, pesmu i piće, pokušavamo da im vratimo osmehe i pokažemo da smo za njih uvek tu.

 

Druženje sa meštanima Kosova posle programa očigledno prija i opušta, gde i vi postajete deo naroda. Da li se i van scene družite?

– Da, i privatno smo medjusobno vezani u ansamblu i često se družimo i, naravno, vrlo rado prihvatamo i nove članove, volimo novu mladu energiju koja dolazi i nekako vrlo često probudi nove ambicije, entuzijazam...

 

Sa kakvim se pozorišnim likovima poistovećuješ najlakše i koji predstavljaju za tebe najveći izazov, koje žanrove najviše voliš?

- Volim sve žanrove. Mada mi neki više legnu, neki manje, ali je svaka predstava novi život, novi izazov. Sve u svemu, ovaj poziv je definitivno moj izbor, pa kao i u životu tako i na sceni nekad briljiramo, nekad se sapletemo, ali nas uvek čeka neki novi izazov koji nas podigne, podmladi, osveži i natera da ustanemo i krenemo dalje u nova prevazilaženja samog sebe.

U najnovijoj predstavi “Ministarstvo izbavljenja“ glumica Ivana Kovačević glumi Juliju i o njoj kaže:

- Mislim da mi je ova uloga bila jedna od težih. U pitanju je psihološ ka drama koja dotiče mnoga pitanja. Trebalo je dosta, kako se kaže, grebanja po tekstu, kako bih otkrila suštinu komada i lika koji tumačim. Komad govori o dva intelektualna sredovečna para koji se okupljaju kako bi uz pomoc katoličkog sveštenika izvršili egzorcizam u kući, navodno zaposednutoj duhom, koju su kupili jedni od drugih... Govori o odnosu dobra i zla, pitanju poljuljane vere u Boga, o odnosu crkve i stvarnosti. Pravi demoni, u stvari isplivavaju u katarzičnom razgovoru u kojem se otvaraju i druge teme, i koji podstiče njihovo dubinsko preispitivanje. Moderni mladi srpski glumci, članovi Narodnog pozorišta Prištine na Kosovu i Metohiji se pretežno oslanjaju na svoj entuzijazam, sa ciljem da igraju svoje predstave i da one traju i istraju – kad god i gde god.

Svesni su činjenice da im je teško to što rade, ali nalaze da je mnogo važnije i inspirativnije to za koga rade pozorišne predstave. Redakcija srpskog “Ogledala“ im želi mnogo uspeha sa predstojećom premijerom “MINISTARSTVA IZBAVLJENJA“!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt