IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

 

 

UNAPREDJENJE ODNOSA SA SAD PRIORITET

 

 

 

 

 

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u Podgorici sa potpredsednikom SAD Majklom Pensom i tom prilikom je izrazila zadovoljstvo zbog nedavne uspešne radne posete predsednika Aleksandra Vučića Vašingtonu, koja je dala podsticaj daljem razvoju saradnje dveju država. Brnabić je u razgovoru sa Pensom, na marginama Samita Američko-jadranske povelje, ukazala da je unapredjenje ukupnih bilateralnih odnosa sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. Ona je istakla značaj dosadašnje podrške SAD procesu evropskih integracija Srbije, izrazivši nadu da će na tom planu naša zemlja imati podršku i od nove američke administracije.

Brnabić je naglasila da je prevashodni interes Srbije da se očuva mir i stabilnost regiona zapadnog Balkana, da u tome naša država doprinosi svojim konstruktivnim pristupom i da će to činiti ubuduće. Samo očuvanje mira i stabilnosti u regionu, ali i rešavanje svih otvorenih pitanja kroz dijalog i traženje kompromisa, mogu da doprinesu napretku regiona, nastavku reformskih procesa i jačanju medjusobne povezanosti.

Na sastanku je bilo reči i o bilateralnoj saradnji dveju zemalja na planu bezbednosti, tokom kojeg je konstatovano da je u oblasti oružanih snaga i policije ostvaren najveći napredak u prethodnom periodu. S tim u vezi, Brnabićeva je ukazala na punu posvećenost Srbije borbi protiv medjunarodnog terorizma i spremnost da, u suzbijanju tog globalnog problema, naša država pruži aktivan doprinos.

Brnabićeva i Pens su razgovarali i o briselskom dijalogu i implementaciji dogovorenog, na šta je predsednica Vlade Srbije istakla neophodnost što skorijeg formiranja Zajednice srpskih opština, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

 

PRVI ZADACI ANE BRNABIĆ

 

Prvi mesec dana mandata prve žene premijera u istoriji Srbije bio je prilično buran i pod stalnom prismotrom medija. Jedan od najtežih ispita premijerka je položila rešavajući problem štrajka radnika “Fijata“, usledili su jedan sporan intervju, više važnih sastanaka, jedna novoosnovana kancelarija, odgovor Hrvatskoj, a u toku je učestvovanje na Samitu američko-jadranske povelje u Podgorici. što se tiče budućih planova, Brnabić je najavila da će Vlada Srbije učestvovati u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji.

Predsednica Vlade je konstatovala da je Srbija mnogo puta pokazala da je tolerantna, fleksibilna i konstruktivna, ali da joj se čini da svake godine, otprilike u vreme proslave oružane akcije “Oluja“ u Hrvatskoj, iz te zemlje stižu negativni signali. Ove godine Hrvatska je povećala takse na uvoz voća i povrća iz Srbije sa 12 na čak 270 evra. Naime, Zagreb je čak 22 puta povećao dažbine na sve vrste voća i povrća koje u Hrvatsku stižu iz takozvanih trećih zemalja kojima pripadaju, izmedju ostalih, Srbija, BiH i Makedonija. Zanimljivo da se ista taksa plaća nezavisno od količine robe. Taksa je 270 evra za svaku vrstu voća ili povrća, bez obzira na to da li se radi o samo jednom kamionu ili o šleperu od 25 tona. Problem Srbiji bi mogla da predstavlja činjenica da bi se svaki odgovor na ovu meru Hrvatske odnosio praktično na celu Evropsku uniju.

- Ovo je jasno kršenje SSP. Mi smo kao vlada uputili notu hrvatskoj vladi, odnosno ministarstvima poljoprivrede i trgovine, kao i Evropskoj komisiji. Razgovaramo i sa ostalim zemljama na koje se ovo odnosi, kako bismo imali zajednički nastup prema ovom pitanju – rekla je Brnabićeva.

što se tiče nezadovoljstva radnika “Fijata“, tronedeljni štrajk radnika pretio je da izazove nesagledive posledice po život najmanje 10.000 ljudi usko vezanih za rad ove fabrike. Na sreću, rukovodstvo i zaposleni su pronašli zajednički jezik i potpisali sporazum, a najveće zasluge za to pripisuju se upravo Brnabićevoj koja je posredovala na sastancima.

- Razgovori su bili veoma teški, svi smo iscrpljeni. Ovo su bili pravi razgovori u smislu da ne postoji strana koja je pobednik i strana koja je izgubila. Nadjen je dobar kompromis. Znam da će biti i videla sam da su predstavnici radnika već izloženi nekim kritikama da je to moglo bolje, ali radnici su imali ozbiljne predstavnike koji su naterali i “Fijat“ i Vladu na ozbiljan kompromis. Nemam nikakav problem da ponovo razgovaram s radnicima i objasnim šta je dobijeno ovim razgovorima – istakla je premijerka.

Veliko iskušenje Brnabićeva je imala nakon jednog od prvih intervjua za američku agenciju Blumberg kada je, navodno, rekla da će Srbija radije izabrati EU nego Rusiju u slučaju da na to bude primorana. Predsednica Vlade izjavila je da su njene reči pogrešno interpretirane, a pošto je to moglo da naruši tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, odnela je i transkript intervjua ambasadoru ove zemlje Aleksandru Čepurinu. Kasnije je u potpunosti objasnila svoj i stav Vlade. – Naš strateški put je bez daljeg EU. Isto tako, mi imamo jake i tradicionalne prijateljske i ekonomske veze sa ruskim narodom. Rusija je veliko tržište. Mi u ovom trenutku nismo članica EU i bilo bi nerazumno i neracionalano da nemamo ovakve odnose kakve imamo sa Rusijom – rekla je Brnabićeva, i dodala da misli da Srbija ne bi trebalo da bira izmedju EU i Rusije i da u medjunarodnim krugovima niko ne tera Srbiju da bira.

Nova premijerka je za ovo kratko vreme uspela i da u javni život Srbije uvede novo telo u borbi protiv korupcije. Vlada je po prvi put formirala Kancelariju za informacione tehnologije i elektronsku upravu koja bi trebalo da konsoliduje državne IT resurse, obezbedi povezivanje različitih informacionih sistema i bude snažna podrška i osnova razvoja elektronske uprave. Prema njenim rečima, elektronska uprava je jedan od glavnih pokretača unapredjenja kvaliteta, efikasnosti, ekonomičnosti i transparentnosti javne uprave.

Za mesec dana mandata predsednica Vlade je službeno boravila u Trstu gde se, izmedju ostalog, srela sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Na pitanje šta je politika vlade Ane Brnabić do sada pokazala, poznavoci prilika kažu ništa nenajavljeno, jer je na samom početku poručila da će u obavljanju posla konsultovati svog prethodnika. Premijerka pokušava da se predstavi kao neko ko stvarno obavlja tu funkciju i možda bi neko u to mogao da poveruje, da se tu i tamo ne pojavi predsednik države, koji pokaže onda ko je u stvari premijer.

 

 

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt