IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

 

SVEČANA PROSLAVA SVETOG MARDARIJA LIBERTIVILSKOG

 

 

U nedelju, 16. jula 2017. godine, tačno sto godina nakon dolaska jeromonaha Mardarija (Uskokovića) u Ameriku s ciljem administracije Srpske misije Ruske pravoslavne crkve u Americi, svečano je proslavljen Sveti Mardarije Libertivilski i obretenije njegovih netljenih moštiju. NJegova svetost patrijarh srpski Irinej predvodio je bogosluženja.

 

 

 

 

 

 

 

Sblagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa Longina, novogračaničko-srednjezapadnoamerič kog, proslava je počela u petak, 14. jula, simpozijumom o životu i delu Svetog Mardarija, održanom u Sabornom hramu Svetog Vaskrsenja Hristovog. Predavanja su držali dr Sr|a Trifković, dr Nikolas Grovs, i dr Nikolas Genson. Do početka večernje službe, NJegova svetost patrijarh srpski Irinej je stigao u Saborni hram gde je bio dočekan uz Slavoslovlje. Nakon Slavoslovlja i blagodarnosti Gospodu za dolazak poglavara srpskog pravoslavnog roda u Čikago, u Sabornom hramu je održana večernja služba. NJegovo preosveš tenstvo episkop Longin je Njegovoj svetosti izrazio dobrodošlicu i primio od njega očinski blagoslov. Njegova svetost je zatim učestvovao na konferenciji za novinare održanoj povodom proslave Svetog Mardarija. Dokumentarni film pod naslovom “Tihi ugao Hristov“, snimljen pod pokroviteljstvom manastira Ostrog je zatim bio prikazan u sali Sabornog hrama. Ovaj nadahnjujući film govori o životu i podvigu Svetog Mardarija. Sala je bila popunjena narodom željnim da vidi premijeru filma. Nakon prikazivanja filma, NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Amfilohije je održao divno predavanje o životu Svetog Mardarija i njegovom značaju za svet, u njegovom vremenu, i u današnjici i u budućnosti. U subotu, 15. jula, NJegova svetost patrijarh srpski Irinej je služio Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Nova Gračanica u Trećem Jezeru, Ilinoj, uz sasluživanje domaćina, NJegovog preosveštenstva episkopa Longina novogračaničko-srednjezapadnoamerič kog, kao i NJegovog preosveštenstva episkopa Antonija Toledskog (Antiohijska pravoslavna crkva), NJegovog visokopreosveštenstva arhiepiskopa Nikodima severodonjeckog i starobeljskog (Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske Patrijaršije), NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, NJegovog visokopreosveštenstva arhiepiskopa Petra čikaško-srednjezapadnoamerikanskog (Ruska zagranična crkva), NJegovog preosveštenstva episkopa Teodosija (Ruska zagranična crkva), NJegovog preosveštenstva episkopa Mitrofana kanadskog, NJegovog preosveštenstva episkopa Maksima zapadnoamerič kog i NJegovog preosveš tenstva episkopa Irineja istočnoameričkog. Episkopski hor Eparhije novogračaničko-srednjezapadnoamerič ke pod rukovodstvom Marije Miličić je odgovarao na Svetoj liturgiji. Crkva je bila prepuna vernog naroda koji je došao iz svih krajeva Severne Amerike radi celivanja moštiju Svetog Mardarija. Na kraju Liturgije episkop Longin je patrijarhu Irineju izrazio dobrodoš licu u manastir Nova Gračanica, koji je i u prošlosti mnogo puta posetio, naročito u vreme blaženopočivšeg patrijaraha Pavla.

 

 

Te večeri, skoro hiljadu ljudi je čekalo dolazak NJegove svetosti na bdenije u Manastir Svetog Save gde počivaju netljene mošti Svetog Mardarija. Vernici su došli sa svih strana Amerike i Kanade da celivaju mošti. Na vratima hrama NJegova svetost je bio dočekan od strane više arhijereja uključujući NJegovo blaženstvo mitropolita Tihona, poglavara Pravoslavne crkve u Americi. Na bdeniju je pevao hor Svetog Vladimira iz NJujorka pod rukovodstvom Adriana Fekule. Neke stihire, pogotovo one posvećene Svetom Mardariju, sa pevnice su pojali klirici, predvo| eni episkopom kanadskim Mitrofanom.

Narod je sa radošću dočekao otvaranje kivota sa Svetim moštima za vreme Veličanija Svetog Mardarija. Novootkrivene mošti su donele mir nad celim manastirom. Duhovna radost koja je preplavila narod u momentu ovog čuda je neopisiva. Nakon bdenija večera je bila poslužena u manastiru Nova Gračanica. U nedelju, 16. jula, na kapiji Manastira Svetog Save, koji je zidao sam Sveti Mardarije, NJegova svetost patrijarh srpski Irinej je dočekan od strane svih saslužujućih arhijereja i klira. Me|u njima je bilo preko 20 arhijereja i još više sveštenika iz Amerike, Kanade i Evrope i Srbije. Uz arhijereje i klir, preko stotinu dece se okupilo da dočeka patrijarha, obučeno u narodne srpske nošnje. Od dočeka na kapiji je krenula litija prema moštima Svetog Mardarija koje su bile postavljene na sredini velikog šatora, postavljenog za Svetu liturgiju ispred Hrama Svetog Save.

Me|u visokodostojanstvenicima prisutnim na Liturgiji bili su NJena ekselencija Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske, i predstavnik predsednika Republike Srbije, g. Vladimir Božović. Nakon oblačenija patrijaraha, NJegovo preosveštenstvo episkop zapadnoamerič ki Maksim je u ime svoje eparhije NJegovom preosveštenstvu episkopu Longinu uručio mošti Svetog Sebastijana Džeksonskog. Mošti su stavljene na kivot Svetog Mardarija kao znak jedinstva u njihovom zajedničkom radu izgra|ivanja Srpske pravoslavne crkve u Americi i Kanadi.

Na Svetoj liturgiji je pod rukovodstvom dr Petra Jermihova odgovarao svepravoslavni hor sastavljen od pojaca iz parohija Eparhije novograč aničko-srednjezapadnoamerič ke kao i drugih pravoslavnih crkava iz čikaškog kraja.

Posle čitanja Jevan|elja, NJegovo visokopreosveš tenstvo mitropolit Amfilohije je pročitao 21 arhijerejsku poslanicu Svetog Mardarija upućenu njegovoj pastvi o Vaskrsu 1935. godine, prevedenu od strane episkopa Irineja istočnoameričkog. Nakon čitanja poslanice mitropolit Amfilohije je Manastiru Svetog Save predstavio krst napravljen od kamena iz kuće u kojoj je Sveti Mardarije ro|en, u Kornetu u Crnoj Gori.

Nakon pričešća vernih, koje je podeljeno iz pet putira, usledila je litija oko manastirskog hrama sa Svetim moštima Svetog Mardarija. Za vreme litije osvećeno je zemljište gde će postojeća zgrada konaka, koja se momentalno renovira, biti proširena i gde će se nalaziti monaške kelije. Nakon blagosiljanja zemljišta litija se vratila do šatora gde je presečen slavski kolač i pročitana molitva Svetom Mardariju od strane mitropolita Tihona.

NJegova svetost je patrijaršijskom poslanicom pozdravio mnogobrojne arhijereje, klir i narod, koga je po proceni bilo preko četiri hiljade.

Nakon Svete liturgije svi gosti su pozvani u manastir Nova Gračanica gde je povodom proslave održan svečani banket. U toku banketa NJegovo preosveštenstvo episkop Longin je pozdravio sve prisutne i zablagodario svima koji su učestvovali u organizaciji ovog ogromnog doga|aja.

Za vreme banketa NJegova svetost patrijarh Irinej i NJegovo blaženstvo mitropolit Tihon su primili Orden Svetog Mardarija (I stepena).

NJegova svetost je još jednom pozdravio sve prisutne, blagodareći Bogu za novoproslavljenog svetitelja, i blagoslovio sve sabrane u njegovu čast. Izvor: www.novagracanica.com

 

 

 

 

80 SVETACA

 

Od osnivanja SPC 1219. godine do početka 21. veka kanonizacijom je 80 lica proglašeno za svetitelje. U 2017. se kao svetitelji proslavljaju patrijarh pećki Pajsije Janjevac, prepodobni Stefan Tronoški, sveštenomučenici mitropolit Vikentije Krdžić i iguman Vladimir Protić, prepodobni Jakov Novi Tumanski i 12. decemba Sveti Mardarije.

 

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt