IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

 

RADNA MESTA ODREDJUJU NAPREDAK, A NE POGLAVLJA

 

 

 

 

 

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je posle sastanka sa izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Mekalisterom da očekuje da će do kraja godine Srbija dobiti potvrdu zemalja članica da otvori još tri poglavlja – poglavlje 6 (kompanijsko pravo), 30 (ekonomski odnosi sa inostranstvom) i 33 (finansijske i budžetske odredbe). Srbija je, kaže, za ta poglavlja već spremna, a pripremaju se još dva koja takodje mogu biti otvorena. Ocenivši da je sastanak sa Mekalisterom bio dobar, kao i uvek, ona je navela da je sa njim osim o procesu evropskih integracija razgovarala i o sprovodjenju akcionog plana za poglavlje 23, što je jedan od repera da se oceni napredak u oblasti vladavine prava. Primetivši da je Mekalisterova poseta izazvala veliku pažnju javnosti, Joksimovićeva je podsetila da je on izvestilac za Srbiju EP još od 2014. godine i da je uvek bio objektivan i korektan uz povremene kritike i zapažanja, koja su, ističe, bila korisna. “Mekalister je slao korisne i važne poruke i pomogao na putu evropskih integracija u poslednje dve, tri godine“, rekla je ministarka. Ukazujući da je Mekalister u medjuvremenu postao i predsednik Spoljnopolitičkog odbora EP i lično se založio da ostane izvestilac za Srbiju, što, kaže, nije uobičajena praksa, Joskimovićeva ističe da to pokazuje njegovu dobru volju i spremnost da na pozitivan način učestvuje u evropskim integracijama Srbije.

Srbija nikada nije i neće svoj napredak meriti brojem otvorenih poglavlja, već brojem novootvorenih radnih mesta i koliko smo unapredili svakodnevni život gradjana Srbije, istakla je premijerka Ana Brnabić u razgovoru sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajućim Komiteta EP za spoljne poslove Dejvidom Mekalisterom. Brnabićeva je Mekalisteru prenela da zahvaljujuć i uspešnim ekonomskim i političkim reformama Srbija nastavlja sigurnim putem ka članstvu u zajednicu evropskih država. Ona je dodala da, uprkos brojnim izazovima na putu ka punopravnom članstvu u EU, Srbija nastavlja svoje unutrašnje reforme.

“To činimo, ne samo da bismo pokazali posvećenost evropskom putu, već i zato što rezultati koje stvaramo doprinose poboljšanju životnog standarda i kvaliteta života svih gradjanki i gradjana Srbije”, istakla je Ana Brnabić.

Ona je sagovorniku ukazala da ispunjavanje obaveza neophodnih za otvaranje pristupnih poglavlja, za Srbiju ne znači proces “štikliranja“ stavki, već da je to usmerava našu zemlju ka bržem razvoju i društvu budućnosti.

 

 

VELIKI HOĆE BALKAN NA UZICI

 

Koji god model za rešenje kosmetskog višedecenijskog rebusa bi Beograd ponudio kao platformu, on ne bi bio po volji svetskih sila, pišu “Večernje novosti“. Kako se navodi, on ne bi bio po volji jer bi stavljanjem tačke na ovu mučnu temu “sile“ dobrim delom izgubile poluge kojima pokušavaju da drže na uzici balkanske zemlje. Tako sagovornici “Novosti“ tumače informaciju da se ni na Istoku ni na Zapadu ne gleda blagonaklono na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na široki nacionalni dijalog o kosovskom pitanju, i da je održavanje statusa kvo za njih idealna opcija.

Saradnik Instituta za evropske studije Aleksandar Gajić rekao je, da pojedinim “velikim igračima“ nije u interesu da se kosovsko pitanje pacifikuje, jer žele da i dalje arbitriraju i zadrže svoju dominantnu poziciju na Balkanu. Njima ne odgovara ni da se pregovori odvijaju direktno izmedju Albanaca i Srba, jer to umanjuje njihov uticaj, kaže Gajić. “Nemačkoj, na primer, više odgovara da se ovo pitanje reši pre ulaska Srbije u EU, kako se problem ne bi uneo unutar Unije, dok je Americi u interesu da se Srbija učlani u EU sa otvorenim kosovskim pitanjem“, ističe on. Rusija, na drugoj strani, ima fleksibilan stav i nije apriori protiv dijaloga, ali je svesna da, ako se u tom dijalogu učine odredjeni ustupci, onda su oni mogući i na nekom drugom polju, kao i da se principi koji se tu budu zastupali mogu uzeti kao parametar za slična pitanja u ostalim regionima u svetu, kaže Gajić.

Po rečima političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića, pritisci velikih sila po pitanju započetog dijaloga ne potiču od toga što se nekome ne dopada neko konkretno rešenje koje se predlaže u našoj javnosti, već zbog toga što je cilj dijaloga da se postigne nacionalno jedinstvo. “Velike sile najlakše ostvaruju svoje interese preko onih koji ne moraju nužno da budu deo tog društvenog kompromisa, pa bi njegovim postizanjem ostali uskraćeni za tu polugu“, kaže Stanković. “Zbog toga je za njih mnogo bolja opcija kada ovde postoji unutrašnji ‘politički rat’, jer što je veći nivo unutrašnjih sukoba, oni lakše brane svoje ciljeve“, ističe Stanković za beogradski dnevnik.

 

 

 

 

KOSOVO NE SME BITI ČLAN UNESKA ILI INTERPOLA

 

Šef diplomatije Ivica Dačić će, u dogovoru sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, tokom septembra uputiti specijalne izaslanike u još osam država u cilju sprečavanja učlanjenja Prištine u Unesko i druge medjunarodne organizacije. Do 9. avgusta, specijalni emisari su od 27 predvidjenih država posetili 19.

Ovo je nastavak opsežne diplomatske akcije lobiranja protiv kandidature Kosova, koja je počela 1. aprila. Izaslanici su poslati u Alžir, Brazil, Egipat, Grčku, Iran, Kirgistan, Kolumbiju, Liban, Mjanmar, Mongoliju, Oman, Paragvaj, Peru, Rumuniju, Siriju, Turkmenistan, Vijetnam, Ugandu i Uzbekistan. Oni su, prema navodima lista, dobili direktivu i da zvaničnicima zemalja koje posećuju uruče pisma predsednika Vučića, u kojima se objašnjavaju pozicije Srbije u vezi sa statusom KiM i politika koju Beograd vodi u cilju očuvanja teritorijalnog integriteta, zaštite ustavnog poretka i poštovanja principa medjunarodnog prava.

Prema izveštajima izaslanika koji su već počeli da pristižu u MSP, u razgovorima sa predstavnicima zemalja domaćina napravljeni su konkretni koraci za unapredjenje saradnje i inicirane su brojne aktivnosti kako bi se Srbija što bolje pozicionirala na medjunarodnoj sceni.

Makedonija će biti uzdržana ukoliko dodje do glasanja o članstvu Kosova u Unesku, a za Srbiju je važno da se svi držimo dogovora, rekla je premijerka Ana Brnabić. Ona je naglasila da eventualno glasanje Makedonije o članstvu Kosova u Unesku ne bi bilo u interesu dalje saradnje Srbije i Makedonije.

Iz Prištine su u proteklom periodu stizale protivrečne informacije o tome da li je njihova kandidatura za članstvo u Unesku podneta, a “Novosti“, pozivajući se na diplomatske krugove, pišu da njihov zahtev, zasada, nije stigao u sedište ove organizacije. Generalna konferencija Uneska će zasedati u novembru, a mesec dana ranije prethodi sednica Izvršnog odbora na kojoj se odlučuje o tome da li će se neki zahtev proslediti na Skupštini.

“I Makedonija i svaka druga zemlja treba da znaju da je nama pitanje Uneska i pitanje ulaska Kosova u Interpol od velikog značaja i da mi smatramo da KiM ne sme i ne može biti deo tih organizacija“, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin. Kako je istakao, sve zemlje koje to znaju, razumeju da će se i naši odnosi “dobrim delom zasnivati na tome“. “Mi moramo da vodimo računa o svojim interesima i o tome da naši prijatelji treba tako da se ponašaju“, rekao je ministar odbrane.

Smatra da je na makedonskim vlastima da vode politiku svoje zemlje, da Srbija nikada nikome nije postavljala prepreke da samostalno odlučuje u svojoj zemlji, jer ni Srbija ne dozvoljava drugima da odlučuju u njeno ime.

 

“Tako treba da rade i predstavnici vlasti u Makedoniji, ali treba da znaju da je nama veoma bitno da Kosovo ne bude član Uneska i Interpola“, istakao je Vulin.

 

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt