IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

Peti Srpski filmski festival Čikago od 29. novembra do 3. decembra donosi mnogo dobrih filmova i specijalnih gostiju

 

NAJBOLJI SRPSKI FILMOVI U ČIKAGU

 

 

Ovogodišnji Srpski filmski festival Čikago, održaće se od 29. novembra do 3. decembra. Za ovaj festival mnogi već kažu da je najuspešnija smotra srpskog filma u svetu i jedan od najznačajnijih kulturnih dogadjaja u srpskoj zajednici na američkom kontinentu.

 

Festival će otvoriti film Emira Kusturice “Na mlečnom putu“, a kako je samim tim povećan broj filmskih projekcija, povećano je interesovanje publike. Svečano otvaranje Festivala srpskog filma 2017. biće održano u bioskopu Pickwick u Park Ridžu, elitnom delu Čikaga. Uživajte u najboljim srpskim filmovima i dovedite svoje američke prijatelje!

 

“Siguran sam da će na ovogodišnjoj smotri u Čikagu biti predstavljena najbolja filmska ostvarenja srpske produkcije. Festival će imati zaista najbolja filmska ostvarenja i malo je festivala koji su predstavili sve najbolje srpske filmove koji su se prikazivali prvi put ove 2017. godine“, kaže Aleksandar Vlajković, selektor festivala u Beogradu. Festival će otvoriti Kusturičin film ’Na mlečnom putu’ i to je film koji je prikazan na najvećim svetskim festivalima i u svetskim metropolama širom naše planete. Film našeg najvećeg reditelja i jednog od najpriznatijih autora u svetu, za čiji fulm objektivni filmski kritičari kažu da je to možda i dosad najbolji film našeg Emira Kusturice. Film su obeležili velika italijanska i svetska zvezda Monika Beluči, ali podjednako velika glumica i lepa, na srpski način, Sloboda Mićalović. Monika kaže da je naš Emir ne samo veliki reditelj i čovek, nego možda još veći glumac. Ne smemo zaboraviti i na Mikija Manojlovića, koji je i ovoga puta potvrdio da već odavno pripada velikanima srpskog filma“, kaže Vlajković.

O sadržaju filma nećemo mnogo ovoga puta, ali to je svakako dirljiva ljubavna priča, sa elementima fantazije na poznati Kusturičin prepoznatljiv način. Zbog dve pomenute filmske dive, deo ženske publike će posle projekcije iz dvorane izaći uplakan, a zašto – neka provere – rekao nam je glavni distributer Kusturičinih filmova Igor Onič, koji nam je pomogao da film vidi čikaška publika. “Da će ovogodišnji jubilarni Festival srpskog filma u Čikagu – peti po redu, imati najbolje ovogodišnje srpske filmove govori i to što ćemo na Festivalu imati najnagradjivaniji srpski film ove godine – ’Rekvijem za gospodju J’, koji je kao najbolji srpski film kandidat za Oskar (o tome je odlučila Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije, a treba reći da je taj film kandidat i za najbolji evropski film“, ističe Vlajković. Podsećamo, taj film je proglašen i za najbolji srpski film na ovogodišnjem 45. Festu i poneo je sva najznačajnija priznanja. Dodajmo ovome da će na čikaškom festivalu biti prikazan i film našeg velikog reditelja Gorana Markovića “Slepi putnik na brodu ludaka“, a da će jedan od glavnih junaka, Tihomir Stanić, biti jedan od gostiju Festivala. Na Festivalu će biti prikazan i ”Panta rei“, oproštajni film od ovozemaljskog života Ljubiše Samardžića, jednog od naših najvećih filmskih umetnika. Sve to je više nego dovoljna garancija da će Festival ispuniti očekivanja publike. “U isto vreme odajem priznanje organizatorima festivala što su se opredelili da ovogodišnju čikašku filmsku smotru posvete Ljubiši“, zaključio je Aleksandar Vlajković.

 

 

Reditelj filma “Rekvijem za gospodju J“ Bojan Vuletić kaže da njegovo ostvarenje karakterišu univerzalnost i emocije, a producent filma Nenad Dukić ističe da je to film “posvećen svim izgubljenim dušama tranzicije koje vide svetlo u dnu tunela, jedino ne znaju koliko je taj tunel dubok“. Dukić, inače i najpoznatiji i najugledniji srpski filmski kritičar, veruje da njihov film može da bude veliko iznenadjenje i za Oskar i kao kandidat za najbolji evropski film. Evropska filmska akademija je saopštila da se “Rekvijem za gospodju J“ našao medju 51 igranim filmom sa Starog kontinenta koji će biti razmatrani za nagrade EFA, pa zašto onda ne bi poneo i najviše priznanje. Film će u novembru biti prikazan na “American Film Market”-u, posle čega sledi uža selekcija i prikazivanje akreditovanim članovima Američke filmske akademije, zatim se ide u još uži krug, sve do nominacija koje će biti objavljene početkom sledeće godine. U selekciji u kojoj se nalazi “Rekvijem za gospodju J“ glasaće samo članovi akademije koji su akreditovani za filmove izvan engleskog govornog područja.

 

Američko tržište i evropsko tržište su potpuno različiti, SAD prate šta se dogadja u Evropi, nastavlja reditelj Bojan Vuletić i kaže da Amerikanci često kupuju scenarije i pokušavaju da ih prilagode svom tržištu, a ovu priču karakteriš e univerzalnost, pre svega humor i emocije.

 

“Nadam se da će film i biti prepoznat u tom smislu, odnosno da to nije samo neki balkanski fenomen, zato ja i ne isključujem najviša priznanja“, rekao je Vuletić. Kada su u pitanju najviša priznanja istog mišljenja je i Tijana Vuletić, direktor producentske kuće SoulFoods Film Distribution, zadužena za marketing, koja veruje da film može da se nadje barem u najužem izboru za Oskar, a jedna od najzaslužnijih za to je već odavno svetska glumica Mirjana Karanović.

 

Nove informacije možete naći na veb-sajtu: www.serbianfilmfest.com, a više detalja o filmovima i gostima festivala biće u narednom broju. Po svemu sudeći, biće to još jedan uspešan dogadjaj u organizaciji “Srpskog ogledala“ i velikog tima koji se okupio oko ovog projekta, koji uspešno predvodi naša Slavica Petrović, direktorka Festivala.

 

Na kraju samo još jedan savet: Nabavite ulaznicu na vreme! Najbolje je da to učinite odmah. Obradujte i svoje bližnje i svoje američke prijatelje. Puno pozdrava iz našeg i vašeg Beograda!

 

 

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt