IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

 

SURINAM PRVI POVUKAO PRIZNANJE KOSOVA

 

 

 

Prvi put, od kada je 2007. godine Kosovo proglasilo nezavisnost, jedna zemlja odustala je od svoje ranije odluke o prihvatanju kosovske samostalnosti. Vest o tome stigla je iz južnoameričke države Surinam koja je nezavisnost Kosova priznala medju poslednjima, tek prošle godine. Informaciju da se predomislila ova zemlja je preko svoje diplomatske misije u Ujedinjenim nacijama poslala ministarstvima spoljnih poslova i Srbije i Kosova.

Ovaj potez Surinama predstavlja važnu poruku, jer “pokazuje da se taj proces ne odvija samo u jednom smeru“, ocenio je Ivica Dačić i dodao da je to poruka za Beograd da mnogo ozbiljnije pristupi tom pitanju. On je podsetio da je za njegovog mandata samo pet država priznalo Kosovo, a da je jedna povukla svoju odluku. Dačić je napomenuo i da je, do sada, 106 država priznalo nezavisnost Kosova.

“Ovo je istorijski dogadjaj za nas – to nismo uradili parama, jer ih nemamo, niti pritiscima jer nismo u mogućnosti, već posvećenošću“, rekao je Dačić i pojasnio da se dešavalo i ranije da neka zemlja povuče svoju odluku, ali da to nije tako čest slučaj. Kako je otkrio, u odluci Surinama da povuče priznanje “mnogo je pomogao naš čovek“, ali nije naveo o kome je reč. Ako je suditi po njegovim rečima, Beograd je već neko vreme očekivao da se to desi. Naime, kako je Dačić objasnio, želja Surinama je bila da se o tome ne govori javno dok ne donesu odluku. Prema njegovim rečima, ovo pokazuje i da nije sve gotovo, “kao što neko govori“, rekao je Dačić.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Aleksandar Gajić kaže da je moguće povući priznanje državnosti, naročito ono koje je dato suprotno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti, koja reguliše pitanje statusa Kosova i Metohije, koje je prema medjunarodnom pravu teritorija pod medjunarodnom upravom u sastavu Republike Srbije, pa su stoga sporna i sama priznanja, ukazao je Gajić. Priznanje je, kako je dodao, politički akt, iako se njime uspostavljaju odgovarajući odnosi koji imaju i svoju pravnu dimenziju. On je istakao da je za Republiku Srbiju veoma značajno što je došlo do prvog slučaja povlačenja priznanja od strane države Surinam.

“Iako je reč o maloj državi, svakako će ovaj akt ostati zapažen posebno medju onim državama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“, zaključio je profesor.

Ova vest brzo se proširila pa je britanski profesor Džejms Ker-Lindzi, stručnjak za Balkan, na svom tviter-nalogu uz ocenu da je u pitanju velika stvar za Srbiju, napisao da je “tehnički u pitanju priznanje suvereniteta Srbije nad Kosovom“ kao i da se “prema mišljenju velikog broja stručnjaka, priznanje ne može povući, već je potrebno da neka država izrazi suverenitet nad nekom teritorijom“.

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt