IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

 

GENERALU MLADIĆU DOŽIVOTNA KAZNA

 

 

 

Haški tribunal izrekao je prvostepenu presudu generalu i ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću i osudio ga na doživotnu kaznu zatvora. Mladić je oslobodjen optužbi za genocid u šest opština (Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča tokom rata u BiH), ali je osudjen kao kriv za svih ostalih 10 tačaka optužnice. Osudjen je za genocid u Srebrenici, progon, istrebljenje, zločin protiv čovečnosti, ubistvo, nehumano delo prisilnog premeštanja, deportaciju, terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Kroz celo obrazloženje presude, koje je trajalo gotovo dva sata, provejavalo je jasno shvatanje uloge ratnog lidera bosanskih Srba, kog je Trbinual video kao jednu od ključnih (ako ne i ključnu) osoba iz grupe koja je optužena za udruženi zločinački poduhvat (UZP).

Ovaj UZP – kog su činili Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Bogdan Subotić, Momčilo Mandić i Mićo Stanišić – teretio je Mladića u većini tačaka optužnice. Osim toga što je Mladić bio vojni lider, u obrazlož enju presude navodi se i da je bio u direktnom kontaktu sa vlastima u Srbiji i članovima generalštaba Vojske Jugoslavije, da je učestvovao i kontrolisao rasturanje propagande vezane za bosanske Hrvate i Muslimane. Kako Haški sud navodi, Mladić je bio deo UZP koji je terorisao gradjane Sarajeva, a u kom su bili još i Karadžić, Krajišnik, Plavšić, Koljević i Stanislav Galić.

Predsednik i premijerka Srbije imali su identične izjave povodom Mladićeve presude. Aleksandar Vučić je pozvao sve gradjane Srbije da “od danas počnu da gledaju u budućnost“. Poručio je celom regionu da “nije dan ni za radost ni za tugu, već da se zamislimo šta želimo u budućnosti“. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da presuda Ratku Mladiću nije iznenadjenje za srpski narod i poručila da se treba okrenuti budućnosti, kako bismo konačno imali stabilnu državu.

Haški sud nije imao za cilj da postigne pomirenje, već da dokaže da su Srbi jedini krivci u prethodnom gradjanskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić komentarišući presudu. Haški sud završava svoje postojanje na isti način na koji je sve to vreme i postojao, a to je da nije imao za cilj da postigne medjusobno pomirenje, već da dokaže i pokaže da su Srbi bili krivi i da su oni jedini krivci u prethodnom gradjanskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije, rekao je Dačić. Kako je naglasio, na Srbiji je da prihvati greške koje su bile u prošlosti, ali da ne dozvoli da budemo optuženi za nešto za šta nismo krivi, a naročito da ne dozvolimo da oni koji su ostali bez osude, to koriste kao optužbu protiv celog jednog naroda. Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, izjavio je da tim odbrane njegovog oca odbija odluku suda kojom je bivši komandant Vojske Republike Srpske osudjen na doživotnu robiju i najavljuje žalbu.

Komentarišući dogadjaje za koje je sud osudio njegovog oca, Darko Mladić je naglasio da su hrvatske i bošnjačke snage u proteklom ratu u BiH bile pešadija NATO alijanse, koja donosi haos u svetu u nameri da njime vlada, što je nemoguća i kriminalna misija koja je već donela milione žrtava za čiju smrt niko neće odgovarati.

- Nažalost, moram reći da na Zapadu nema ništa novo. Ovo telo koje se naziva tribunalom za zločine u bivšoj Jugoslaviji nije uspelo u misiji, jer je zanemarilo brojne srpske žrtve. Danas smo svedočili kako je pravda zamenjena ratnom propagandom. činjenice su zanemarene – istakao je Mladić. On je novinarima u Hagu preneo i poruku svog oca, generala Mladića, nakon izricanja presude.

- Rekao je da je sve ovo laž i da je ovo komisija NATO-a, da pokušavaju kriminalizovati srpski narod koji se štitio od agresije. Od kad se završio rat u bivšoj Jugoslaviji nije bilo prekida vatre u svetu i nismo videli verzije generala Mladića u Siriji ili negde drugo širom sveta. Istovremeno, kada se druga strana odluči na takve poteze, tada nema sudjenja i procesuiranja zločina – naglasio je Darko Mladić.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je presuda Mladiću sramna, nemoralna i duboko nepravedna i da njome Haški tribunal nije doprineo utvrdjivanju istine, već je “dodatno raspirio mržnju i netrpeljivost i posejao novo seme zla na zapadnom Balkanu“...

“General Ratko Mladić je srpski heroj koji je časno branio svoj narod i to neće da promeni nikakva presuda lažnog suda zvanog Haški tribunal“, navedeno je u saopštenju Saveza Srba iz regiona. Linta je dodao da “ne postoji nijedan dokaz da je Ratko Mladić naredio neki zločin“ i ocenio da “to nije zanimalo Haški tribunal, jer je osudjujuć a presuda unapred bila napisana“.

“Posebno je sramno obrazloženje Haškog tribunala da je general Mladić značajno doprineo izvršenju nepostojećeg genocida u Srebrenici“, naveo je. On je dodao da je jasno da je “Haški tribunal običan instrument zapadnih sila koje 27 godina vode štetnu i pogrešnu politiku prema zapadnom Balkanu“.

“Za zapadne sile Srbi su i dalje kolektivni krivci i zločinci za oružane sukobe na prostoru bivše Jugoslavije, a Hrvati, Bošnjaci u Albanci tobože nevine žrtve“, ocenio je Linta.

To što je osudjen za genocid na području Srebrenice, pokrenulo je pitanje može li doći do revizije tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije. Reagujući na presudu Mladiću, predsednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić tvrdi da to udruženje, kako kaže, definitivno ima pravo da, nakon prvostepene presude Ratku Mladiću, tuži Srbiju i Republiku Srpsku za sve ono “u čemu su učestvovale“, Advokat Toma Fila, koji je u osam procesa učestvovao u radu Tribunala, rekao je da presuda Mladiću ni na koji način ne može da utiče na Srbiju i dodao:

– U toj presudi, kao i u presudi Karadžiću ne pominju se ni Srbija ni Slobodan Milošević. Zato i imate reakciju hrvatskog premijera i predsednice Plenkovića i Grabar Kitarović, što u presudi nije pomenuta Hrvatska, odnosno navodni zločini u toj državi. U prilog Filinim rečima ide i izjava glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca. On je rekao, nakon što je sud izrekao doživotnu zatvorsku kaznu Ratku Mladiću, da to nije presuda čitavom srpskom narodu. Fila je istakao da bi obrazloženje suda, koji je Mladića osudio, bilo isto i za Slobodana Miloševića da je ostao živ. – Oni su taj sud napravili kao antisrpski i u tom sudu su nekoliko ciljeva postavili – prvo Milošević, pa Mladić, pa Radovan Karadžić, zatim Nikola Koljević, koji se odlučio na neki drugi način da reši problem i kasnije Biljana Plavšić.

On je ocijenio da je zato ovaj sud i postojao i zato je morao da uradi ovo što je uradio.

– To nije bio sud pravde, nego jedan pravni monstrum, izmišljen, nezakonito postavljen od Saveta bezbednosti, jer ne bi prošao na Generalnoj skupštini UN. Kako je počeo, tako će i završiti – rekao je Fila. On je istakao da sudije u Haškom tribunalu nije bilo briga za dokaze.

– Njih baš briga za dokaze odbrane, njih i ne interesuje što je čovek na samrti, to je za njih beznačajna olakšavajuća okolnost. To su ljudi bez duše – rekao je Fila.

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt