IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

RAZGOVOR SA POVODOM

Specijalan gost 5. Srpskog filmskog festivala Čikago je Marija Karan, jedna od najvećih zvezda srpskog filma:

 

 

 

MARIJA KARAN, ZVEZDA O KOJOJ ĆE SE TEK PRIČATI

 

 

 

Marija je već nekoliko godina unazad želela da dodje na naš Festival u Čikagu, ali su se uslovi za dolazak tek sada stekli. Biće sa nama tokom festivala, razgovaraće sa publikom i evocirati sećanje na Ljubišu Samardžića sa kojim je saradjivala i u čijim ostvarenjima je stekla veliku popularnost. Marija Karan u srpskoj javnosti važi za jednu od najlepših srpskih glumica, koja je već ostvarila zapaženu glumačku karijeru na filmu i televiziji. Započela je i uspešnu internacionalnu karijeru, koja je zbog rodjenja sina nakratko zastala, ali kako je reč o veoma talentovanoj glumici koja se školovala i u Engleskoj i Americi, o Mariji će se tek govoriti, tvrde filmski analitičari. Poslednjih nekoliko godina živi u Vest Holivudu u braku sa mladim poznatim filmskim agentom Džoelom Lubelom i podižu sina Marka.

Marija je Beogradjanka, rodjena 29. aprila, 1982. a glumu je zavolela još kao dete. Posle završene Zemunske gimnazije, primljena je na prestižni Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, a prijemni ispit je položila bez problema, bez protekcije, jer i nije imala nikoga ko bi intervenisao za nju. Njena porodica nema nikakve veze sa filmom. Majka Dobrila je radila kao medicinska sestra, a otac Steva kao lekar u Hitnoj pomoći. Brat Nemanja, tada student, takodje nije mogao mnogo da pomogne, a danas je lekar, specijalista – onkolog. Očito da je komisija prepoznala njen talenat i to je bila jedina preporuka za nju. Studije je završila u roku i odmah potom započela je svoju umetničku karijeru na filmu, televiziji i pozorištu.

Od 2002. godine ponude za angažmane su smenjivale jedna drugu. Već 2004. godine postaje poznata glumica sa filmom “Jesen stiže, dunjo moja“, reditelja i producenta Ljubiše Samardžića, koji joj donosi veliku popularnost. Film je kao najbolji srpski film bio kandidat Srbije za filmskog Oskara u kategoriji produkcija izvan engleskog govornog područja. Glavni glumci Marija Karan i Branislav Trifunović, na Niškom filmskom festivalu su dobili Povelje za najbolju žensku i mušku ulogu. Srpski triler “Četvrti čovek“ u kome Marija igra glavnu žensku ulogu pored Nikole Koje, zahvaljujući njima postaje jedan od najboljih srpskih filmova 2007. godine. Televizijska serija “Ljubav, navika panika“ takodje joj donose veliku popularnost. Veoma brzo Marija Karan započinje i internacionalnu karijeru. Osvaja publiku atraktivnim izgledom. Visoka je 181 cm, vitka, crne kose, prepoznatljivog osmeha, neodoljivog šarma kada progovori...

Igra u više stranih filmova i televizijskih serija. Najupečatljiviju ulogu je imala u filmu “Smrtonosne igre“ u kome je bila partnerka čuvenom Žan Klod van Damu. Imala je manju ulogu i u filmu “Obred“ u kome je glavni glumac bio filmski velikan Entoni Hopkins. Taj angažman pomogao joj je da stekne naklonost tog maga svetskog filma, koji joj je otvorio mnoga vrata. Marija je igrala i u zapaženim filmovima: “Tayiman“, “Dark Relic“, “Casuality“, kao i u akcionoj američkoj TV seriji “Tajni slučajevi“ ...

Da je Marija već postala zvezda govori i to što je svetske kozmetičke kuće traže da promoviše njihove proizvode. Izmedju ostalog, postala je zaštitno lice svetskog brenda “Hed end šoulders“ za region.

 

 

Mariju smo zato pitali – u čemu je tajna njenog uspeha?

 

“Svaki uspeh počiva na radu i učenju. Zato vredno radim, a i dalje učim. Trudim se i da budem vrhunski profesionalac. Nikada nisam želela uspeh po svaku cenu. Vodila sam uvek računa o svom ugledu. Trudila sam se i da novinarima ne dajem povoda za tračeve o meni. Tračeva je ipak bilo, ali ja nisam kriva za to. U početku su me izmišljene priče nervirale, ali sam to brzo prevazišla. Svako ozbiljan o meni ipak sudi na osnovu onoga šta i kako radim, šta činim i kako činim i kako se ponašam. Moje uloge su najbolja osnova za mišljenje o meni. Već sam ostvarila mnoge svoje snove. Jedna od najlepših stvari koje su mi se dogodile u životu su moja porodica koju sam imala i koju sam izgradila i suprug i sinčić na koje sam veoma ponosna. Znam da je karijera tek preda mnom. Trudiću se da iskoristim šansu koja mi se ukazala i verujem u sebe i verujem u uspeh. Verujem u rad i sigurna sam da će rezultati tek doći“, krajnje iskreno nam je odgovorila Marija.

A kada je u pitanju film, ne možemo da ne progovorimo i o Marijinom suprugu Džoelu Lubelu, sa kojim je započela zajednički život i zbog koga se preselila u Holivud. Upoznali su se pre više godina na jednom medjunarodnom filmskom festivalu.

Džoel Lubin je inače filmski producent i agent koji zastupa neke od najvećih holivudskih zvezda: Toma Kruza, Kolina Farela, Zeka Efrona, Rejfa Fajnsa, Dženifer Aniston, Eštona Kučera... Lubin je učestvovao u produkciji filmova “Ol iz lost“ sa Robertom Redfordom i “Konfidens“ sa Rejčel Vajs i Dastinom Hofmanom. On je i jedan od vodećih ljudi u “Kreativ artist ejdžensi“ (CAA), vodećoj agenciji za pronalaženje talenata u oblasti sporta i zabave, sa sedištem u Los Andjelesu. Marija i Džoel su bili u vezi više godina, a onda su se odlučili za brak. Zbog ljubavi prema Mariji Džoel je promenio veru i postao pravoslavac. Taj verski obred je obavljen u Crkvi Presvete Bogorodice – Ružici u Beogradu, na Kalemegdanu. U toj crkvi su se nešto kasnije i venčali. Planirali su inače veliku svadbu u Beogradu, ali su im plan pokvarili nezapamćene poplave i dani žalosti. Prijem i koktel za mnoge goste koji su stigli iz sveta i najbliže rodjake održan je u hotelu “Skver najn“, a svadbeni ručak u restoranu “Kalemgdanska terasa“. Medju zvanicama iz sveta bili su i svetske zvezde koje je predvodio Rejf Fajns. Džoel je zavoleo Mariju, ali i srpski narod, Srbiju, Beograd, srpsku kuhinju i običaje... Zbog svega toga, ovih poslednjih godina jako često dolaze u Srbiju.

Marija je u Beogradu boravila sa porodicom i ove godine u nekoliko navrata. Povod za dolazak u Beograd bila je Marijina želja da u svom Beogradu predstavi svoju ljubav prema likovnoj umetnosti, kolekcionarstvu i spremnost da pomogne umetnicima u Srbiji i regionu. Džoel i Marija su pasionirani kolekcionari umetnič kih dela. Uz podršku supruga, Marija je osnovala “Balkanski projekat“, koji je pripremala duže od godinu dana. Rezultat toga bila je Izložba “Fade in 2: Eyt. Modernistička kuća – Noć”, predstavljena u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, na Senjaku u Beogradu. “Balkan Projects“ ima ambicije da vrati Balkan na svetsku mapu savremene umetnosti, izgradjujući novu svest o lokalnom talentu, kako onom iz prošlosti, tako i sadašnjosti.

“Želim da pomognem na način na koji najbolje umem i mogu u promociji naših umetnika. Iako sam u umetničkom svetu već duže vreme, nažalost, nemam priliku često da čujem za naše likovne umetnike. To je bio i najveći motiv da se ovim ozbiljnije pozabavim. Duboko verujem da imamo talentovane umetnike, ali da ne postoji način ili, bolje rečeno, sistem da se to vidi u svetskim okvirima.

Umetnost je deo kulture, ona je identitet jednog naroda, pečat vremena, često je deo istorije i tradicije. Bez nje bi moj i svačiji život bio siromašniji, ona je tu da oplemeni, da osveži i um i dušu”, objašnjava Marija razloge zbog kojih je, pored glume, rešila da svoj život posveti i likovnoj umetnosti. Izložba je predstavila radove dvadeset jednog umetnika iz sveta čiji se radovi bave načinom na koji se vizuelna umetnost predstavlja na filmu. Dogadjaj je privukao veliku pažnju stručne javnosti (nažalost ne i najšire javnosti), a posetioci su bili oduševljeni ne samo eksponatima i temom nego i performansom koji su izvodili baletski igrači u bazenu, kao i skulpturom zmaja koji je ispuštao vatru. Bio je to svetski umetnički dogadjaj u Beogradu. Izložba je realizovana uz podršku Muzeja savremene umetnosti i švajcarskog instituta za savremenu umetnost iz Njujorka.

Dolazak u Beograd Marija je iskoristila i za snimanje nove TV kriminalističke serije “PET“ za RTS. Zajedno sa Jelenom Djokić, Hristinom Popović, Galom Videnović i Milenom Radulović učestvuje u uzbudljivoj priči o Beogradu danas, iz jednog posebnog dorćolskog ugla. To je priča o pet žena, o nerazdvojnim drugaricama iz detinjstva koje se posle dve decenije ponovo okupljaju u Beogradu, koju režira Balša Djogo. Svaki grad ima svoje heroje, a ovaj kriminalističkih triler heroine. U seriji igraju i muškarci: Svetozar Cvetković, Nebojša Dugalić, Vlasta Velisavljević, Nebojša Glogovac, Viktor Savić i drugi.

“Mogu samo da kažem da sam presrećna što ponovo snimam u Srbiji i što imam priliku da radim sa divnom ekipom na jednom odličnom projektu“, kaže Marija Karan.

Bez obzira na sve, Marija uvek ima vremena i za svog sinčića Marka. Ne odvaja se od njega i uvek ga vodi sa sobom. Mali Marko bio je i na jednom snimanju gde ga je zapazio reditelj i odmah mu poverio malu ulogu u kojoj se pojavljuje kao andjeo, koga mama sniva. Marko (ima nepune dve godine) zaista podseća na andjela kako ga mnogi zamišljaju, a da je tako uveriće se i gledaoci predstojećeg festivala u Čikagu, jer će biti sa mamom, pa će se i on pokloniti publici.

“Biti mama je najlepši osećaj na svetu. Ne mogu još da ga ostavim da drugi brinu o njemu i zato ga svuda vodim sa sobom“, kaže Marija. O svom dolasku na Festival srpskog filma u Čikagu, Marija nam je rekla:

“O tom Festivalu slušam već godinama. Imala sam već pozive za dolazak, ali su me obaveze uvek sprečavale da dodjem na Festival. Grad Čikago veoma volim, to je sjajan grad, jedan od najlepših američkih gradova, veliki kulturni centar i konačno rodni grad mog supruga Džoela. Nažalost, on neće biti sa nama, zbog ranije preuzetih obaveza. Ali biće sa mnom Marko. Radujem se dolasku u Čikagu jer ću videti i svoje drage koleginice Hristinu Popović i Mašu Dakić, takodje gošće. Znam da je to danas jedan od najznačajnijih festivala srpskog filma u svetu i da je to možda najznačajniji kulturni dogadjaj u srpskoj dijaspori u Americi. Zato iskreno čestitam organizatorima. Čestitam Aleksandru Vlajkoviću, inicijatoru i filmskom selektoru koji pomaže da se tu nadju najbolji filmovi srpske produkcije.

 

 

Čestitam posebno Slavici Petrović, koja je istrajala da manifestacija uspe i koja je i te kako važna ne samo za Srbe u Americi, nego i za srpski narod. Čestitam i armiji naših sjajnih ljudi koji su prepoznali značaj festivala i koji svesrdno pomažu da manifestacija bude uspešna kako to zaslužuje Srbija. Želim da to svima i lično kažem. Dolazim i da odam poštovanje velikanu srpskog filma, jednom od najvećih, koji nas je prerano napustio i kome je posvećen ovaj festival. Raduje me što ću prisustvovati prikazivanju njegovog poslednjeg filma “Panta Rei“ i što ću pre projekcije tog filma nešto reći o Ljubiši. Zahvaljujući njemu i filmu “Jesen stiže, dunjo moja“ postala sam veoma poznata. Hvala organizatorima što nisu zaboravili čoveka koji je ostavio veliki trag u srpskoj kinematografiji.

Potvrdjujem dolazak. Vidimo se u Čikagu“! – poručila je Marija Karan, filmska zvezda, koja će biti specijalan gost festivala.

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt